Своята 90-годишнина отбеляза читалището в Коиловци

01.11.2017 16:44

Председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев уважи днес честването по случай 90-ата годишнина от създаването на Народно читалище „Христо Ботев – 1927“ – с. Коиловци. Празникът се състоя в салона на читалището, в присъствието на кмета на селото Румен Габров, жители на населеното място и читалищни дейци.

„За мен е чест да ви поздравя от името на Общински съвет – Плевен и лично от свое име по случай 90-ата годишнина от създаването на Народно читалище „Христо Ботев – 1927“ – с. Коиловци. Днес честваме и един от най-светлите български празници – Деня на народните будители, като отдаваме своята почит пред големите българи, за които духовността е не само призвание, а същност и мисия. Честит празник, защото от Възраждането до наши дни читалищата са тези, които съхраняват българските традиции, пазят духа и наследството на предците ни“, обърна се към присъстващите Мартин Митев. Той посочи, че без съмнение празниците са повод и за равносметка за натрупания опит и свършеното през годините. „Основано в далечната 1927 година, вече 90 години вашето читалище съхранява българщината, учи децата на любов към родното и въпреки трудностите – успява да създава почти целия културен живот в това населено място. Именно тук се провеждат чествания, празненства и концерти, които обогатяват културния живот на Коиловци. За всичко това, което правите със сърце и душа, искам да ви благодаря! Защото децата, които днес посещават школите в читалището, читалищната библиотека, присъстват на празниците тук, тези деца утре ще предадат на своите деца този дух на родолюбие, ще пазят и уважават традициите ни“, каза още Председателят на Общински съвет – Плевен.

По повод 90 години просветителско дело в село Коиловци Мартин Митев връчи на НЧ „Христо Ботев – 1927“ почетен плакет от името на Общински съвет – Плевен и пожела на всички здраве, вяра и успех в благородното просветителско дело.
Празникът продължи с доклад за историята и дейността на читалището и първите читалищни деятели в селото, представен от председателя на читалището Бориславка Йорданова. Основано на 3 януари 1927 година от 24 будни българи, още в самото начало читалището получава името „Христо Ботев“. Със средства и предмети, събрани и дарени от родолюбиви българи, е обособено първото читалищно помещение, поставено е началото на читалищния книжен фонд, сформират се и първите читалищни формации.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: