Историкът Красимир Петров е носител на тазгодишната награда на името на Юрдан Трифонов

01.11.2017 10:01

Историкът от РИМ – Плевен Красимир Петров стана тазгодишният носител на наградата на името на Юрдан Трифонов, която се организира от Съюза на учените – клон Плевен. Церемонията по връчването на отличието се проведе вчера в Художествена галерия „Дарение Светлин Русев“. Специалистът от Историческия музей получи наградата от председателя на Съюза на учените – клон Плевен проф. Атанас Кирилов, който сподели повече за идеята и историята на наградата и припомни, че досега нейни носители са проф. Михаил Грънчаров, доц. Милко Аспарухов, доц. Свобода Гюрова, акад. Светлин Русев, писателят Пелин Пелинов, както и Илия Петров – живият компютър. Наградата се връчва за цялостен принос за духовното, културно и научно развитие на Плевен и Плевенския край.


Красимир Петров получава наградата за своята работа за историческото развитие на Плевен и Плевенския край, която се отличава със задълбоченост и разкрива редица неизвестни и малко известни исторически факти относно събития от нашия регион. Плод на негови изследвания са повече от 90 публикации, намерили място в редица регионални и национални издания. Със свои изследвания участва и в над 30 регионални и национални научни конференции. Съавтор е на издания за историята на Плевенския край, история на град Никопол и книга за Никола Пушкаров. Активно съдейства за дейността на Дружество „Краезнание“.
Той благодари на Съюза на учените – клон Плевен и припомни ролята на Юрдан Трифонов за изследването на историята на Плевен. Благодарност Петров отправи и към всички свои колеги от музея, на библиотечните работници и Държавния архив в Плевен, които са му съдействали за научните изследвания. И подчерта, че делото на Юрдан Трифонов още може да бъде продължено и надграждано от сегашните и бъдещите историци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: