В читалището в Асеновци отбелязаха Деня на народните будители

01.11.2017 17:25

На 1 ноември – Денят на народните будители, членовете на клуб „Млад възрожденец” при НЧ „Съзнание 1894” – Асеновци се събраха на среща- разговор за народните будители. Членовете изготвиха табло със снимки на известни български възрожденци. Книги за живота и делото на възрожденците бяха раздадени на всички членове, които заедно прочетоха и обсъдиха интересни неща за тях.


Разговорът започна с въпроса, на който трябваше всеки да отговори: „Какво е да си възрожденец?”. А отговорите бяха почти едни и същи – да си всеотдаен, смел, патриот, честен, да помагаш на хората в беда и т.н. След това бяха прочетени стихове от Христо Ботев, Добри Чинтулов, Иван Вазов. Най- интересно за всички беше общото четене на „История славянобългарская” от Паисий Хилендарски. Учениците слушаха с интерес и всички бяха във възторг от думите на Паисий: „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?”.
Младите възрожденци бяха единодушни в разговора, който проведоха, че трябва да се гордеят, че са българи, че ще обичат и пазят своята родина.
А накрая всички заедно изпяха химна на България „Горда Стара планина”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: