Тържествено отбелязаха 140 години от боевете край Горни Дъбник (галерия)

24.10.2017 14:37

Тържествено честване по повод 140 години от боевете край с. Горни Дъбник в Руско-турската освободителна война се проведе днес в парк „Ген. Лавров”. Пред параклиса „Св. Георги Победоносец” бе отслужена панихида в памет на загиналите герои и бяха поднесени венци и цветя на Братската могила.


Честването бе под патронажа на Красимир Каракачанов – вицепремиер и министър на отбраната на Република България и със съдействието на Община Долни Дъбник. Освен министъра, сред официалните гости бяха още представители на делегации от Финландия и Руската федерация, областният управител Мирослав Петров, кметовете на общините Плевен и Долни Дъбник Георг Спартански и Борислав Станимиров, депутатите Ралица Добрева, Полина Цанкова-Христова, Стефан Бурджев, Чавдар Велинов, кметовете на Горни Дъбник и Садовец.

„Днес отбелязваме годишнината от една епична битка, която отваря пътя за превземането на Плевен и освобождението на България. Като българи никога не трябва да забравяме това. Но ако преди 140 години, свободата на България беше донесена на руските щикове, то в следващите 140 години свободата и неависимостта на България се крепеше на щиковете на българската армия“, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той се обърна с благодарност към българските военни, към посланика на Финландия Пайви Блинникка за това, че хиляди финландски синове са дали живота си за освобождението на България, към представителите на Руската федерация, в лицето на господин Иван Пивоварчук – управляващ консулството на Реската федерация в Русе, за това, че Русия е изпълнила своя християнски дълг към поробена България и към българската православна църква , че в молитвите си винаги споменава паметта на  загиналите за свободата на България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: