Валидират марка с рисунката-победител в конкурса, посветен на 140 години от Плевенската епопея

19.10.2017 17:30

На 22 ноември в Плевен, с участието на представители на Министерски съвет и Съюза на българските филателисти, както и на Симеон Сакскобургготски, кмета Георг Спартански и областния управител Мирослав Петров, ще бъдат валидирани пощенски плик в петхиляден тираж, както и пощенска картичка, отразяваща трите юбилея през тази година – 140-годишнината от Плевенската епопея, 110 години Военноисторически музеи и 40 години от изграждането на Панорамата. Това каза на пресконференция днес Румен Петков – член на Инициативния комитет за честването на 140-годишнината от Плевенската епопея. Участието на Симеон Сакскобугготски е продиктувано от факта, че неговият дядо княз Фердинанд е инициаторът на военномузейното дело в България и изграждането на Мавзолея, отбеляза Петков.

На същата дата акад. Светлин Русев ще представи в Плевен резултатите от трите конкурса, обявени по повод 140-годишнината от Плевенската епопея – за детска рисунка, есе и песен. В журито освен акад. Русев, който е негов председател, влизат директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски, режисьорът в ДКТ „Иван Радоев“ Димо Дешев и Аня Михова – директор на РБ „Христо Смирненски“. Уговорката ни със Съюза на българските филателисти е през следващата година детската рисунка, спечелила конкурса, да бъде отпечатана на специална пощенска марка, а плановете ни са в началото на 2018-а пощенският плик, картичката и изложба, посветена на Плевенската епопея, да бъдат представени в Москва и в Париж, анонсира Румен Петков.

Той благодари за подкрепата от страна на външния министър Екатерина Захариева и изтъкна, че е много важно в рамките на председателството на България на Съвета на ЕС валидираните пощенски плик и картичка да бъдат представени и в Европейската комисия в Брюксел. Защото Освобождението на България е съхраняването на християнска Европа, а Освобождението на Плевен е първата голяма крачка към съхраняването на културната визия на европейските страни, каза Петков.

Снимка: Борислав Борисов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: