„Спасителят“ с Ивайло Захариев гостува на плевенска сцена

18.10.2017 11:55

Спектакълът „Спасителят“ на Театрална формация „Улична банда“ бе представен снощи на сцената на зала „Катя Попова“ в Плевен. Проявата бе организирана от Общинския съвет по наркотични вещества в Плевен, като част от програмата му за превенция на употребата на наркотици. В ролите ученици от нашия град видяха звездата от сериала „Под прикритие“ Ивайло Захариев, Виктория Янева, Вера Среброва и Валентин Балабанов, който е автор и режисьор на постановката.


“Спасителят” е насочен преди всичко към младежката аудитория и не е само театрален факт, а има и педагогическа цел. Чрез средствата на театралната игра актьорите показват на зрителя нелеката история на едно момиче на 18 години, което е станало наркоманка по най-прозаичния начин (да опитам, да не съм различна от другите), схемата, в която е въвлечена от наркопласьора (получава дрога – проституира – получава нова доза и така безкрай) и опитите й да се измъкне от този ад. Представлението разказва за безскрупулността на наркопласьорите – за тях чуждият живот няма стойност, а трагедията на Нели и такива като нея са само средство за получаване на нови доходи.


За наркозависимите има три пътя – директна смърт, затвор или лудница, обърна се Ивайло Захариев към учениците от Плевен след спектакъла. Популярният актьор не скри, че преди години и той е бил изкушен от леките наркотици, но е взел своето решение и е успял да се измъкне от порочния кръг. „Обаче, един мой колега от Академията, с когото пушехме заедно марихуана, продължи и в четвърти курс употребата на канабис му отключи шизофрения. След това за него вече нямаше значение дали ще спре или ще продължи с наркотиците или дори ще посегне към нещо по-силно. Лудостта вече беше там. И може би той е една от причините да приема тази кауза за своя“, сподели Захариев.


Актьорът, познат като доброто ченге Мартин от „Под прикритие“, отговори на въпросите на младите хора и коментира с тях темите за легализирането на марихуаната с терапевтична цел, както и за ролята на дилърите. „Дилърът винаги е приятел или поне се представя за такъв. Единственото, което той иска, обаче, са нашите пари. И ще ги вземе по всевъзможни начини. Така беше и с моя „приятел“ дилър, който не ми се е обадил нито веднъж, когато съм бил зле. Купувам ли си от него – всичко е ОК, не взимам ли – изчезва“, разказа още Ивайло Захариев. Колкото до легализирането на марихуаната, той посочи, че единствената полза от това би била за тези, които упорито защитават тази позиция. „Просто парите, които сега отиват в джобовете на едни хора, ще отидат при други. Нито ще спре да се пуши, нито тревоманите ще станат по-малко“, категоричен бе актьорът.


Радвам се, че в залата дойдоха толкова много млади хора, на които им пука не само за своя собствен свят – за света в първо лице, единствено число, но и за този около тях, сподели председателят на ОбСНВ – Плевен Катя Божикова. Тя отбеляза, че за добро или за зло драматургичният текст на спектакъла е част от света около нас.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: