Отбелязваме Европейския ден за борба с трафика на хора

18.10.2017 7:46

18.10.traffic

Всяка година на 18 октомври се отбелязва Европейският ден за борба с трафика на хора. Той се е провел за първи път през 2007 година.

Какво е трафик на хора?

Трафикът на хора е престъпление срещу личността и човешките права, нарушение на общочовешките етични норми и ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им. Трафикът на хора в голяма степен засяга жените и момичетата.

През март 2010 г. Европейската комисия предложи нова европейска директива в областта на борбата с трафика на хора, която обхваща действия на различни фронтове.

Директива 2004/81/ЕО за издаване на разрешение за пребиваване на граждани на трети страни, които са жертви на трафик на хора или са били обект на помощ за незаконна имиграция и които сътрудничат с компетентните органи установява система, според която на всяко лице — жертва на трафик на хора, което е гражданин на трета страна, следва първо да му бъде предоставен период за размисъл, в който да реши дали желае да сътрудничи на органите. В хода на срока за размисъл жертвите и особено онези, които имат специални нужди, имат право да получат всички необходими средства и видове помощ. Пострадалите, които вземат решение да сътрудничат на компетентните органи, могат да получат разрешение за пребиваване в зависимост от продължителността на националната процедура.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: