В Плевен приключи второто издание на проекта „Български и немски акордеонисти – заедно в един оркестър, заедно на една сцена” (видео)

18.10.2017 8:03

Завърши второто издание на международен проект „Български и немски акордеонисти – заедно в един оркестър, заедно на една сцена”, реализирано от 6 до 10 октомври в гр. Плевен. В него участваха акордеонисти от Музикално училище – гр. Фрайберг, Германия с преподаватели Татяна Йончева и Трауде Хепфнер и НУИ „Панайот Пипков” – гр. Плевен, с преподаватели Ценка Тодорова и Румен Тодоров. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община Плевен.


„Български и немски акордеонисти – заедно в един оркестър, заедно на една сцена”, 2017 е многокомпонентен проект, който включва разнообразни дейности за обмяна на художествено-изпълнителски умения, културни ценности, спомагащи за професионалното развитие на ученици и преподаватели в областта на акордеонното изкуство.
Български и немски акордеонисти интензивно репетираха над общи оркестрови произведения. Подготвиха съвместна концертна програма от солови и камерни изпълнения, които представиха пред плевенската общественост, гости от областта и страната.


Чуждестранните гости бяха впечатлени от разнообразието на българския фолклор. В зала «Божко Шойков» на НУИ «П. Пипков», те имаха възможност да наблюдават танцови фрагменти от Пиринска, Шопска и Тракийска фолклорна област, предствени от 12 клас, специалност български народни танци с преподавател Галя Георгиева. С инструменталния фолклор бяха запознати от Румен Тодоров, който проведе уърк шоп на тема: Изпълнение на българска народна музика на акордеон, с акцент върху неравноделните размери и интерпретацията на орнаментите.


Комплексното въздействие на всички дейности спомогна за разгръщане потенциала на участниците, а тяхното видимо израстване намери реализация в състоялия се на 9 октомври в зала „Катя Попова”, концерт – финал на международното събитие. Кулминацията на концерта беше международния акордеонен оркестър. В негово изпълнение прозвучаха „Паладио” от Карл Дженкинс и „Акордеонист свири джаз” от Евгени Дербенко.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: