Красимира Кацарска представя в Плевен сборника си с разкази „Свечеряване”

14.10.2017 13:27

На 17 октомври, вторник, от 16.30 часа в галерия „Дарение от Светлин Русев“ ще гостува Красимира Кацарска. Тя е поет, литературен критик и автор на сборници по методика на преподаване по бълг.език и литература.
В Плевен Красимира Кацарска ще представи сборник с разкази „Свечеряване“.

Красимира Кацарска е родена в Благоевград, където завършва с отличен физико-математическата паралелка в ПГ „Св.св. Кирил и Методий“.

Кандидатства в СУ „Св. Климент Охридски“ и се класира първа по бал с отлични оценки. 41 години избира да работи като учител по литература, като защитава с отличен всички професионално-квалификационни степени и е първият базов учител по методика на литературата към ЮЗУ. Била е старши и главен учител.

Заради иновативните й идеи е поканена лично от министър Фол в Деловия президиум на Първия конгрес на народната просвета. По-късно чрез оспорван конкурс (между 478 кандидати) с публикации е избрана за член на Висшия учебен съвет към МОН при министър Марко Тодоров. Носителка е на множество сертификати, плакети и на почетното отличие „Неофит Рилски“. Участвала е с доклади в повече от 30 четения към различни университети и в Третия международен конгрес по българистика. Избрана е за Учител на годината за 1999 година.

Красимира Кацарска е автор на 41 учебни помагала за ученици от VІІ до ХІІ клас и за студенти и стажанти, както и за учители. Нейни възпитаници от Езиковата гимназия са между водещите учители, журналисти, писатели, юристи, актьори, художници, музиканти, културни дейци, преподаватели във висши учебни заведения. И не прекъсват връзката си с нея вече 4 десетилетия.

Красимира Кацарска е авторка на 66 книги, издадени в почти 90-хиляден тираж. Публикациите ѝ са повече от 1000, поместени в над 65 издания. Но колкото и да пише и публикува, тя не е носителка на никакви научни звания.

8 са и стихосбирките на Красимира Кацарска, като за поезия тя има една трета и една специална международна, 5 първи и 2 специални национални награди. Носителка е още на десетки втори и трети награди за поезия.

Есеистичните ѝ книги са 4, като първите й награди за есеистика са 3, а две от книгите  („Спирала“ и Светлосенки“) получиха международно признания в раздела „Книги без граници“ в конкурса „Голямата книга на малкия град“.

Освен като учител и творец, тя се изявява и като културен деец в Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“. Сега е председател на Творческото обединение на Югозападна България „ХХІ век“, художествен ръководител на Литературния салон „Огнище“ и на Ателие за творческо писане „Ритъм“.

Красимира Кацарска е награждавана за цялостен принос към литературата от Съюза на българските писатели, от Съюза на народните читалища, от Община Благоевград и от читалищата „Никола Вапцаров“ и „Христо Смирненски“ в София и от читалище „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Петкратно е номинирана за Жена на годината в родния ѝ град.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: