Проф. Горчев стана носител на Медицински Оскар 2017 в категория Професионално признание на Националните годишни медицински награди

12.10.2017 14:04

Третото издание на Националните годишни медицински награди 2017 подкрепя кампанията „Не на насилието“, която възниква в отговор на зачестилата агресия срещу лекари в цялата страна. Информационната кампания е по инициатива на Българския лекарски съюз в партньорство с пациентски организации „Заедно с теб“. Основна цел на церемонията е да подпомогне популяризирането и отличаването на добрите практики в медицината, успехите на българските медици у нас и по света, да поощри техните стремежи за по-добро качество на живот в България. Четиринайсет български лекари и екипи получиха Националните годишни медицински награди за 2017 за значими постижения в областта на медицината. Така наречените Медицински Оскари бяха връчени на официална церемония в София. В категорията „Професионално признание 2017” отличието беше връчено на чл.-кор. проф. Григор Горчев, управител на УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и почетен ректор на Медицински университет – Плевен.
Един от водещите хирурзи у нас – чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, управител на УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, е сред отличените в категория „Професионална признание“ в третото издание на Медицинските Оскари. Проф. Горчев е лекар с три специалности – акушерство и гинекология, онкология и хирургия. Той е директор на Научноизследователски институт и почетен ректор на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен). Провел е множество специализации в цял свят. Председател е на Българската асоциация по гинекологична ендоскопия, на Българската асоциация по минималноинвазивна гинекологична хирургия и на Балканския медицински съюз. Член е на Управителния съвет и съосновател на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа.
Доказателство за значимия научен и обществен принос на проф. д-р Горчев е и признанието, което получава като единствения акушер-гинеколог, член-кореспондент на Българската академия на науките и носител на най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ първа степен за изключително големи заслуги към Република България в областта на медицинската наука и практика. Професорът е отличен и с множество други високи отличия и награди – „Почетен гражданин на град Трявна” и „Почетен гражданин на град Плевен”; Почетен знак І степен от Българския лекарски съюз
за принос в развитието на медицината и други. Американският биографичен институт на САЩ и Комисията за международни проучвания обявяват проф. д-р Григор Горчев за „Личност на годината – 2005”. Той е удостоен два пъти с почетното отличие „Лекар на годината” на БЛС през 2006 г. и през 2011 г.
По идея и под ръководството на проф. Горчев към Медицински университет – Плевен през м. юни 2007 г. е разкрит уникален за Източна Европа и на Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала и два виртуални ендотренажора – системи за обучение по ендоскопска хирургия в реално време.
Като първия сертифициран хирург на конзола, той е пионер във въвеждането и развитието на нов тип хирургия в клиничната практика – робот-асистирана хирургия в гинекологията. За първи път в Югоизточна Европа проф. Горчев извършва хистеректомия с роботизираната система Да Винчи през 2008 г. Извършва първата в Източна Европа роботизирана операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции през 2010 г. След роботизирана операция на жена с рак на маточната шийка и запазване на детеродните й функции пациентката забременява по метода ин витро и това става първият случай на успешно реализирана бременност към момента през 2012 г.
За първи път в България и Източна Европа през м. декември 2012 г. проф. д-р Горчев въвежда прилагането на HIFU технологии (високоинтензивен фокусиран ултразвук) за лечение на солидни тумори.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: