Румен Петков покани Волоколамския митрополит Иларион на тържествата за 140-та годишнина от Плевенската епопея

10.10.2017 14:54

Членът на Инициативния комитет за честването на 140-та годишнина от Плевенската епопея Румен Петков връчи покана на председателя на Отдела за външни църковни връзки към Московската патриаршия и постоянен член на Св. Синод на Руската православна църква Волоколамския митрополит Иларион за участие в тържествата във връзка с освобождението на града от турско иго. За това информират от Пресцентъра на ПП АБВ.

По време на срещата между двамата е обсъдена и възможността за провеждането на съвместна литургия с представителите на Българската православна църква: Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и Плевенския митрополит Игнатий, която ще бъде в памет на героите и  загиналите за свободата на Плевен и България. Висшият духовник от РПЦ е заявил, че ще направи всичко възможно да посети страната ни и да участва в духовната церемония.

От своя страна Румен Петков изрази удовлетворение от проведената среща и посочи, че ползотворният диалог ще спомогне за задълбочаването на добрите отношения между църковните институции в Русия и България.

Снимка: ПП АБВ, Пресцентър

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: