Плевенските архивисти отбелязаха професионалния си празник

10.10.2017 15:36

Денят на българските архиви – 10 октомври, бе отбелязан днес в Държавен архив – Плевен. Сред гостите на празника бяха ученици от СУ „Стоян Заимов“ – Плевен, които бяха приветствани от началника на плевенския Архив Маринела Йорданова. Тя отбеляза, че заедно със своя професионален празник плевенските архивисти отбелязват също 140-годишнината от Плевенската епопея и 40 години от построяването на Панорамата. По този повод в ДА – Плевен бе представена изложба, проследяваща в документи и фотоси изграждането на един от символите на нашия град.

 

Пред гостите експертът Габриела Вълова разказа повече за историята на Държавните архиви и в частност за дейността на архивистите в Плевен, а краеведът и председател на НЧ „Пробуждане 1897“ – Пелишат Юрий Мичев запозна учениците с полагането на основите и развитието на читалищното дело в Плевенско. Директорът на СУ „Стоян Заимов“ Анни Петкова пожела на екипа на Архива в Плевен да продължи да работи все така упорито. Нека все повече образователни институции да усетят необходимостта да работят съвместно с вас, защото всяка една подобна инициатива или идея е прекрасна, отбеляза тя. Петкова благодари и на учениците от СУ „Стоян Заимов“ затова, че приемат присърце работата на архивистите и техният поглед е устремен към бъдещето. Защото който познава миналото, владее бъдещето, каза още директорът.

На празника Маринела Йорданова връчи благодарствена грамота на журналиста Силвия Златкова, която дари своя личен архив от броеве на вестник „Строителство Градът“, както и нейно интервю от вестника с архитектите на плевенската Панорама Иво Петров и Пламена Цачева, отпечатано във вид на папирус. „В хода на подготовката на специализираната експозиция, посветена на Международния ден на архитектурата, която открихме на 2 октомври на площад „Възраждане“, бях провокирана да се поровя в архива на вестника и така попаднах на това интервю от 2002 г. Тогава си дадох сметка, че казаното отлита, а написаното остава и също така осмислих, че това интервю е част от нещо по-голямо – от един дълъг над 15-годишен период, по време на който съм имала щастието, като кореспондент на „Строителство Градът“, да отразявам строителния бум, както и периодите преди и след него. На практика, това е част от инвестиционната история на нашия регион и затова с огромно удоволствие дарявам събираните от мен броеве на Държавен архив – Плевен“, посочи Златкова.

По повод празника екипът на плевенския Архив получи поздравителен адрес от Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Плевен, който бе връчен от арх. Емил Дечев – председател на Съюза на архитектите в България – клон Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: