Български и немски акордеонисти с концерт днес в Плевен по международен проект

09.10.2017 8:14

Стартира международен проект „Български и немски акордеонисти – заедно в един оркестър, заедно на една сцена”, с финансовата подкрепа на Община Плевен. Той ще протече в периода 6 – 10 октомври 2017 година. В рамките на международното събитие ще се проведат дейности  за обмяна на  творчески  идеи и културни ценности, за споделяне на опит относно съвременните тенденции в развитието на акордеонното изкуство. Партньори в организацията и реализацията на проекта са Община Плевен, НУИ „Панайот Пипков” – Плевен и Фондация „Георги Гълъбов”.

В проекта на територията на гр. Плевен ще се включат десет изявени български акордеонисти – ученици на преподавателите по акордеон Ценка Тодорова и Румен Тодоров от НУИ „Панайот  Пипков” – гр. Плевен. От немска страна ще участват десет ученици на преподавателите по акордеон Татяна Йончева и Трауде Хепфнер от Музикално училище – гр. Фрайберг, Германия. Музикалното училище – гр. Фрайберг е под управлението на отдел „Култура” в област Средна Саксония. То е член на Асоциацията на немските музикални училища и в него се обучават около 2300 ученици.

Акордеонистите от България и Германия ще изработват съвместни оркестрови произведения, които в края на проекта ще представят пред обществеността.

На 09.10 /понеделник/ -10:30 часа, в НУИ «П. Пипков» – Плевен ще се проведе Уърк шоп на тема: Изпълнение на българска народна музика на акордеон. Финалът на проекта – концерт на български и немски акордеонисти – ще се състои на 9 октомври от 18 часа в зала «Катя Попова», гр. Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: