В ДКЦ „Авис Медика“ – Плевен представиха новата апаратура за магниторезонансна диагностика (видео)

06.10.2017 13:41

С водосвет, отслужен от отец Милен, днес в ДКЦ „Авис Медика“ – Плевен официално беше представена новата апаратура за магниторезонансна диагностика, с която лечебното заведение разполага от около месец. Основно с нея ще работят д-р Ценка Балтова и д-р Ивайло Василев, които в продължение на две години са се обучавали при един от най-добрите специалисти в областта на образната диагностика у нас – д-р Марин Пенков от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ – София. Плевенските специалисти ще разполагат с директна връзка със своите колеги от столицата, като те ще продължат да им помагат, ако имат въпроси.

Д-р Марин Пенков сподели, че това е вторият такъв апарат в България, като този в Плевен е окомплектован с целия софтуер, необходим за изследване на всяка една система от тялото – с изключителни възможности за изследване на нервната система и гастроинтестиналната система, както и на ставите в най-подробни детайли. Има и допълнителен софтуер, който дава още по-добра функционална част, като реално с този апарат колегите вече могат да погледнат метаболитите и структурата на тъканите, което прави диагнозата много по-точна, обясни специалистът от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“. Така, лечението става по-ефективно, по-ефикасно и по-бързо, допълни д-р Пенков.


Д-р Ивайло Василев изрази огромна благодарност към д-р Марин Пенков и неговия екип за подадената ръка. Щастлив съм, че имам възможност да работя със специалист на такова високо ниво, не скри той, отбелязвайки, че д-р Пенков е сред едва петимата български медици с европейска диплома по неврорентгенология.

Ядрено-магнитният резонанс с 1,5 тесла напрегнатост на полето е модел Signa Explorer на фирмата „Дженерал Електрик“ и е от най-висок клас. Апаратът разполага с целият необходим софтуер за провеждане на всички видове рутинни и високо специализирани изследвания. Новите технологии, заложени в машината, позволяват освен изобразяването на анатомичните структури и функционално изследване на мозъка и неговата дейност. Възможност за разграничване на доброкачествените и злокачествените процеси. Апаратуратът е единствена за региона позволяваща изследването на вродените метаболитни заболявания.
Наличие на специфични секвенции за детайлно представяне на патологичните процеси при множествена склероза. Последно поколение перфузионнен софтуер позволяващ детайлна оценка на онкологичните заболявания на простатнаната жлеза, ректума и главния мозък, както и диагностициране на всички видове съдови заболявания на мозъка.


Единствени по рода си новоразработени безшумни функции за изследване, което значително намалява шума и подобрява комфорта на пациента. Широкият отвор на гентрито също съдейства за по-добрия комфорт на пациентите. Управителят на лечебното заведение д-р Владимир Андреев разкри, че до две седмици от Англия се очаква да пристигне модерна аудио система, като пациентът ще може да си избира музиката, която да слуша по време на изследването, но и да чува командите, които ще му бъдат подавани от апаратната. Нещо, което не съществува в нито едно лечебно заведение в Плевен, изтъкна д-р Андреев.

Апаратът е оборудван с най-ново поколение фокусирана дифузия, която е от огромно значение при диагностиката на онкологичните заболявания. Наличието на онко пакет дава възможност за сканиране на цяло тяло при злокачествените заболявания. Апаратът е оборудван с автоматичен инжектор за поставяне на контрастна материя интравенозно, което дава възможност за провеждането на качествени контрастни ангиографски изследвания.


Персоналът на отделението е високо мотивиран и лекарите и лаборантите са добре специализирани за работа с предоставената апаратура. Повечето от тях са участвали в множество научни форуми в България и чужбина, посветени на новостите в образната диагностика, сред които международни конгреси и курсове. Владеят всички конвенционални и специализирани методики в областта на образната диагностика. Непрекъснатото им обучение, както теоритично, така и практически води след себе си високо качество на работата на европейско ниво.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: