Откриха официално новата скулптурна експозиция в Гаровата градинка в Плевен

05.10.2017 15:23

Петте скулптурни композиции, изработени по време на Първия международен симпозиум по скулптура в камък „ПЛЕВЕН`2017”, бяха открити днес с тържествена церемония. Съгласно решение на Общински съвет – Плевен творбите са разположени в Гаровата градинка. Авторите, които създаваха своите произведения от бял мрамор в продължение на месец, са проф. Иван Славов и проф. Стефан Лютаков от България, Нагжи Пател – Индия, Габриеле Бергер – Австрия, и Ян Шицко – Словакия.

Проф. Кирил Мескин, чиято е идеята за провеждане на симпозиума, подчерта, че реализацията на желаното е с високо качество, тъй като такива са и изпълнителите на самите скулптурни произведения. Проф. Мескин припомни, че творците са избрани след конкурс, в който са кандидатствали 55 автори от цял свят, професионалисти на много високо ниво. Началникът на отдел „Култура” в Община Плевен г-жа Стефка Григорова подчерта важността на симпозиума и като възможност през годините напред да бъде променена и облагородена градската среда.

Приветствие към авторите отправи председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, а заместник-кметът на Община Плевен с ресор „Финанси и икономика” г-н Милен Яков обяви симпозиумът за приключил и откри официално експозицията. Организатори, участници и творци изразиха увереност, че второ издание през 2019 година на Международния симпозиум по скулптура в камък „ПЛЕВЕН” ще има и той ще е с още по-голям успех.

Нагжи Пател от Индия определя произведението си като притча благослов за духовното израстване на плевенчани. Ян Шицко от Словакия е нарекъл творбата си „Диалог”, а проф. Иван Славов своята – „Капан за светлина”. Засилен интерес предизвика „Екседра” на проф. Иван Лютаков. Единствената дама сред участниците – Габриеле Бергер от Австрия, сподели, че нейният „Облак” първоначално бил замислен по-различен от това, което се е получило, но в крайна сметка скритото в мрамора се оказало по-силно от намеренията на авторката.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: