Две плевенчанки триумфираха на йога фестивал в родината на изкуството – Индия (галерия + видео)

04.10.2017 17:05

Изключителен успех записаха две дами от Плевен при участието си в Международен йога фестивал, провел се в Индия на 18 и 19 септември. Световният форум е събрал в град Шринагар в щата Джаму и Кашмир над 300 практикуващи йога от Индия, Канада, САЩ, Непал, Тайван, Виетнам и България. Сред тях са били и председателят на Йога клуб „Лотос” – Плевен Силвия Вакинова, за която това е второ участие в азиатската държава и Кристина Христова от Йога център „Баланс“ – Плевен, а в българската група е била и Илияна Захариева от Варна. Въпреки че на фестивала нашите момичета са играли заедно с представители на домакините, страхотните им изпълнения са били оценени по достойнство от журито, като равносметката е златен медал за Кристина и сребърни отличия за Силвия и Илияна в стил „асани“, злато за Силвия и сребро за Кристина на „съчетание асани“ и златни медали за двете плевенчанки на двойки на „артистична йога“ и „ритмична йога“.


С Кристина сме страхотен екип, познаваме се вече 5-6 години, заедно сме участвали на държавни първенства и сме правили съвместни демонстрации, разказа Силвия Вакинова, отбелязвайки, че винаги се чувства по-спокойна, когато участва със своята колежка и приятелка. Радвам се, че имахме възможността да представим България, допълни Кристина, като обясни, че изборът на Българската федерация по йога е паднал върху тях след златните медали – по два за нея и Силвия – спечелени на 22-ото Държавно първенство по йога, на което Плевен бе домакин през юли. Няма случайни неща, категорични са двете, допълвайки, че освен всичко друго са и една зодия – „Стрелец“. По думите им, отличното разбирателство помежду им не е наложило и продължителна подготовка преди заминаването за Индия, а някои от детайлите са били изчистени буквално в последния момент. Добре че сме гъвкави, защото индийците обичат нещата да се случват в последната минута, с усмивка споделят плевенчанките.


Двете не скриха, че са били приятно изненадани от факта, че в Индия никой от участниците не е останал обиден от това, че е класиран на по-задна позиция – както това често се случва в България. „На финала всички бяха щастливи, без значение на кое място са завършили. Не чух някой да критикува съдиите или да оспорва решенията им, за разлика от състезанията у нас, където това е нещо обичайно“, сподели Кристина. За тях този фестивал е един истински празник и както подобава – накрая всичко завърши с много усмивки, снимки за спомен и танци, допълни Силвия Вакинова.


Преживяването бе невероятно, тъй като Шринагар е изключително живописен град, разположен в Хималаите, а по време на част от престоя нашата група бе настанена да живее в хотел-лодка в езерото Дал, разказа още Силвия. Българската група е гостувала и в частно училище в Делхи, в което работи техният домакин. Там Силвия и Кристина са направили йога демонстрация, а Илияна е представила дервишки танц. Имахме възможността да се разходим из цялото училище, като останахме впечатлени от чистотата и дисциплината там, разказаха плевенчанките. По думите им, индийското школо вероятно превъзхожда много от най-елитните български училища, разполагайки с обособени кабинети по изобразително изкуство, музика, танци, йога, тенис корт и огромен басейн. Посещението на нашенките се е превърнало в истинско събитие за домакините, които са били подготвили постери, посветени на визитата, а в знак на уважение децата са подарили на своите гости красиви картини.


Много позитивни емоции за българките е донесло и посещението на едно от Чудесата на света – мавзолеят Тадж Махал, а също така те са били на гроба на Иисус Христос в Шринагар и са яздили коне в Хималаите. Посетили са и малкия индийски град Вриндавар, в който по улиците свободно се разхождат крадливи маймуни, от набезите на които е пострадал водачът на нашенките.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: