България и Румъния търсят инвестиции за строежа на мост Никопол – Турну Мъгуреле

03.10.2017 17:24

България и Румъния търсят инвестиции за три важни проекта. Това са втори мост при Русе, нов мост Никопол-Турну Мъгуреле и магистрала от Констанца до Бургас. Това съобщи днес след проведеното съвместно заседание между българското и румънско правителство премиерът Бойко Борисов. По думите му първият проект е за втори мост до Русе, където това е най-лесно за изпълнение. Той обясни, че от там до Букурещ са 45 километра.

Другият проект е за Никопол-Турну Мъгуреле, който е приоритет за двете държави. По темата е възложено проучване колко би струвало изграждане на мост, ЖП линия и високоскоростен път. Борисов каза, че третият проект е за магистрала от Констанца през Варна за Бургас с дължина около 200 километра.

Премиерът каза, че е оптимист, защото Тол-системата и концесията на подобни съоръжения ще привлекат инвестиции. Борисов отбеляза, че трафикът между двете страни ще се улесни и засили чрез строеж на мостове, работещи фериботни връзки, нови гранични пунктове и подобряване на условията за навигация по река Дунав.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: