Удостояват с отличието „Златен век“ почетния гражданин на Плевен Найден Вълчев

29.09.2017 8:40

По предложение на Управителния съвет на Съюза на преводачите в България (СПБ) Министерството на културата взе решение да удостои с най-високото си отличие – „Златен век“ с огърлие, писателя, преводач и общественик Найден Вълчев – председател на СПБ (1989-1991), по повод деветдесетата му годишнина и като признание за неговото дългогодишно поетическо и преводаческо творчество.

Церемонията по награждаването на Найден Вълчев ще се състои днес в 11.00 ч., в галерия „Средец“ на Министерството на културата на бул. „Александър Стамболийски“ 17.

С поетическото си творчество – над 30 стихосбирки („Пъстра палитра“, „Северна светлина“, „Лунапарк“, „Старата луна“, „Рай за грешни“, „Написано на кленов лист“ и др.), със стиховете си за деца, с текстовете си, по които песни съчиниха видни български композитори („Тиха вечер“, „Аз те чаках“, „Някога, но не сега“, „Една българска роза“), чрез няколкото десетки лирико-философски есеистично поднесени биографии и спомени за срещи с видни наши и чуждестранни писатели, събрани в четири тома под заглавие „Попътни срещи“ (изд. „Захарий Стоянов“, 2007–2010 г.), с цялото си преводаческо дело Найден Вълчев допринася за обогатяването на нашия културен живот.

На церемонията в галерия „Средец” с почетни отличия ще бъдат удостоени и други видни дейци на културата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: