Депутатът Стефан Бурджев: Държавата губи 1 млрд. лева от сивия сектор в пазара на горивата

29.09.2017 9:33

Държавата губи 1 млрд. лева годишно, които потъват в сивия сектор на пазара на горивата у нас. Това обяви депутатът от БСП Стефан Бурджев в предаването „Денят ON AIR“ по Bulgaria ON AIR след заседание на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

„Няма единни правила за всички. 30% е сивият сектор на пазара на горивата, което се равнява на 1 млрд. лева годишно. От потреблението 3,1 млрд. лева би трябвало да бъде приходът за хазната, а събираемостта е 2,1 млрд. лева“, обясни той в студиото на Кузман Илиев.

По думите му една от основните причини за фрапиращия процент е заниженият контрол и липсата на измервателни уреди на митническите пунктове. Бурджев посочи, че има голям обем на контрабандния внос на горива у нас.

По време на заседанието представители на браншовата асоциация са изразили притеснения, че е възможно този голям дял на сивия сектор да се дължи на политически чадър и предпоставки за голяма корупция по високите етажи на властта.

„Обединихме се около това, че не може от раз сивият сектор да се намали до 0. Но кое пречи да се намали този процент“, попита депутатът от БСП и отсече: Това е страховито, това е брутално!

Междувременно от БСП поискаха закриване на Комисията по досиетата, а според Бурджев темата е изчерпана и в държавата има далеч по-важни проблеми.

„Не може заради малка група хора под ударите на закона да попадат офицери, които са защитавали държавата. Дъвчем едни и същи дъвки, а не останаха хора. Изчезваме като нация“, алармира гостът на Bulgaria ON AIR.

„Говори се, че догодина спират парите за саниране. С тях можеше да се направи цялата инфраструктура в Северна България, където живее 40% от населението на държавата“, каза народният представител, запитан за теорията България на няколко скорости.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: