С филма „Никопол – последната столица” БНТ2 стартира днес новата документална поредица „Битките за Европа”

22.09.2017 9:59

Нова документална поредица за съдбоносните исторически битки в централна и Източна Европа стартира днес, 22 септември, по БНТ2. Първият филм – „Никопол – последната столица” ще бъде излъчен от 18:00 часа. „Битките за Европа” е съвместна продукция на Българската национална телевизия и Продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп“. Много от историческите сражения, за които ще разкажат филмите, се изучават и до ден-днешен от бъдещите военни специалисти и историци, но остават неизвестни за широката публика. Някои от битките в източната част на Стария континент са го прекроявали многократно и са променяли съдбите на цели народи – последният Голям кръстоносен поход и сражението край Никопол, битките край Варна на войските, предвождани от Владислав ІІІ Ягело, влязъл в историята като Владислав Варненчик, обсадата на Плевен през десетата Руско-турска война, битката за Сливница на прага на Първата Световна война и много други.

Поредицата „Битките за Европа” показват големите стратези и великите военачалници, еволюцията на оръжията, живота на владетели и на обикновените войници, както и страданията на хиляди мирни граждани.

В новата филмова поредица, която представя БНТ2, зрителите ще видят уникални архивни кадри и документи, поредици от бойни действия, пресъздадени със съвременните изразни средства на кинодокументалистиката. В основата на сюжетите са многогодишни изследвания на историци и военни специалисти и майсторски пресъздадена атмосфера на отминали времена – дело на талантливи писатели.

Филмите са заснети на територията на повече от 10 държави.

До края на 2017 година ще бъдат излъчени първите 6 заглавия от поредицата „Битките за Европа“. Продуцент и режисьор на лентите е Степан Поляков, оператор е Момчил Александров, а главен режисьор по монтажа е Цветелина Василева. Оригиналната музика е създадена от композитора Валери Пастърмаджиев, а сценаристи на епизодите са Александър Перпелиев и Тошо Пейков. В снимките се включват и актьорите Тери Рандъл и Джонас Толкингтън.

БНТ2 вече показа поредицата документални филми „Световните градове на България“, реализирана в партньорство с продуцентската компания „Файв Стар Медиа Груп“. Зрителите на обществената телевизия имаха възможност да видят над 20 заглавия, разказващи за историята на известни български градове: „София – историята на Европа”, „Перник – една внезапна спирка”, „Майсторите, които върнаха времето напред”, „Царството на светлината”. В края на октомври ще бъде излъчен най-новият филм – „Ловеч – тайната столица”.

Гледайте документалния филм „Никопол – последната столица” на 22 септември – петък, от 18:00 часа по БНТ2!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: