Пиратско приключение и бурни аплодисменти за ФТК „Българско хоро“ – Плевен в полите на планината Олимп (галерия + видео)

20.09.2017 16:58

Незабравими спомени у танцьорите от Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен ще остави поредното им участие зад граница. Възпитаниците на Олга и Минко Мустакови се представиха блестящо в Международния фолклорен фестивал „Паралия 2017“ в гръцкия курорт Паралия Катерини, който се проведе от 15 до 19 септември. Организатор на фолклорния фестивал е международната организация IFFOM, а мисията на традиционното за популярната дестинация събитие е да сближи културите на различни държави посредством техните песни, танци и музика.


Проявата започна с кръшни български хора, които се извиха на една от централните улици в Паралия – пред култовото сръбско заведение „Лесковац“, като танците на нашенците блокираха закратко трафика. За разлика от България, където подобна ситуация би докарала до нервна криза шофьорите, българското веселие предизвика огромен интерес сред гостите на курорта, а терасите на околните хотели бързо се изпълниха с любопитни да разберат какво се случва в иначе спокойното градче в полите на планината Олимп.

Участниците във фестивала дефилираха до централния площад на Паралия, където демонстрираха уменията си пред стотици туристи и местни. За предстоящото участие на плевенския клуб изглежда вече се беше разбрало и при излизането на танцьорите от ФТК „Българско хоро“ сред публиката се чуха коментари: „Ето, сега ще танцуват най-добрите!“. Плевенчани не изневериха на очакванията и буквално вдигнаха на крака зрителите със своята постановка „Северняшки игри“, включваща хора от Северняшката фолклорна област. Заради нестихващите аплодисменти танците на ФТК „Българско хоро“ продължиха и след нейния финал, като хоро се изви и на емблематичната песен за Крушовене. За представянето си плевенският клуб получи благодарствена грамота и подаръци от директора на IFFOM Миленко Андрески.


Разбира се, пътуването до брега на Егейско море бе съпътствано и с куп развлечения, а черешката на тортата бе пътешествието на танцьорите от ФТК „Българско хоро“ с пиратски кораб до безлюден плаж на Олимпийската ривиера. Преоблечени като пирати, плевенчани взеха на абордаж шхуната, но не с битка, а с танци на борда й, смайвайки капитана, който сподели, че в практиката си досега не е виждал купонджии-смелчаци, които да заиграят хоро на кораба му.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: