Днес почитаме великите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София!

17.09.2017 7:45

На 17 септември почитаме великите мъченици Вяра, Надежда и Любов, както и тяхната майка София. Имен ден на тази велика дата празнуват всички, които се казват София, Вяра, Любов, Надежда, Вера, Надя, Люба, Любомир, Любка, Софка, Любослав и останалите производни.

sofia
Преданието разказва, че през втората половина на І и първите десетилетия на ІІ век в Рим живяла благочестива християнка на име София. Тя оправдавала напълно името си, което означава “премъдрост”. И като съпруга, и като вдовица по-късно водела благоразумен християнски живот.

Според възможностите си тя вършела милосърдни дела. София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите основни християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Света София и дъщерите й открито изповядвали вярата си в Христа. Наместникът на Антиохия донесъл за това на император Адриан, който заповядал да ги доведат при него. Когато майката и трите й дъщери застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им. Адриан убеждавал сестрите да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета останали непреклонни.
Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Майката била принудена да гледа изтезанията и страданията на децата си, но проявила необикновена сила и през цялото време убеждавала момичетата да понесат мъченията в името на Небесния жених. И трите й дъщери с радост посрещнали своя мъченически край. Императорът разрешил на света София да вземе телата на момичетата. Тя ги положила в скъп ковчег върху погребална колесница. Погребала ги с почести и благодарност към Бога на висок хълм извън града.

Три дни прекарала на гроба на дъщерите си. Молела се усърдно и накрая предала душата си на Господ, убедена, че отива при тях. През 126 г. благочестиви християни погребали светата майка при нейните дъщери. Вяра, Надежда и Любов се приемат за покровителки на децата, защото те самите били още деца (Вяра била на 12 години, Надежда – на 10 и Любов – на 9 години). Светите мощи на мъчениците от 777 г. почиват в Елзас, Франция.
по информация от интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: