„Спортът – най-доброто срещу ежедневието на стреса“ е мотото на Нощта на учените 2017 с организатор МУ – Плевен

14.09.2017 15:12

Под надслов „Спортът – най-доброто срещу ежедневието на стреса“ през месец септември Плевен се превръща в притегателен център за големи обществени групи, обединени от една обща хуманна цел – подобряване качеството на живот чрез спорт. Маршрутите на здравето в Медицински университет – Плевен ще водят към успешната спортна формула за физическо, психическо и емоционално здраве. Мащабното събитие се провежда под патронажа на Кмета на Община Плевен – Георг Спартански.


Успешната спортна формула за физическо, психическо и емоционално здраве ще търсят участниците в Нощта на учените 2017, чийто основен домакин и организатор за пореден пети път е Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен). Най-важен в избора на темата е социалният фактор – спортът да достигне до хората и активният начин на живот да се превърне в навик за всеки.
Програмата на Нощта на учените и подкрепящите дейности са част от проекта FRESH „Намери изследователите навсякъде и споделяйте“ (Европейска нощ на учените), финансиран от Програма Хоризонт 2020 на ЕС – 2016-2020. Участници от България са: Център за изследвания и анализи; Форум Наука; Форум Демокрит; София Тех Парк; Търговско промишлена камара, Русе; Агробиоинститут, ССА; Институт по океанология, БАН; Институт по зеленчукови култури „Марица“, ССА; Национален природонаучен музей; Технически университет – Варна; Университет по хранителни технологии; Медицински университет – Плевен и Британски съвет в България.
Проектът се управлява от Центъра за Европейска интеграция и международно сътрудничество към МУ-Плевен. Темата на Европейска нощ на учените 2017 е в съответствие с приоритетите за здраве и насърчаване на физическата активност по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., а именно:
– защитата на здравето и подобряване на здравните показатели на гражданите на ЕС чрез осигуряване на достъп до ефективни и иновативни лекарствени продукти на приемлива цена и стимулиране на здравословното хранене при децата; насърчаване на физическата активност; осигуряване на по-здравословни и безопасни условия на труд.
Целта на проекта е насърчаване на масовия спорт в рамките на града, превенция на обездвижването, подобряване на здравната активност и култура, на малки и големи, на различни социални групи за неутрализиране на стреса.
Основните послания на Нощта на учените са: образованост за ролята на науката за насърчаването и развитието на стабилно здраве и здравословна среда чрез спортни занимания; благотворителност, ориентирана към включване на всички хора без дискриминация в спорт и двигателни дейности; солидарност на големи обществени групи за следване принципите на устойчиво здраве и спортно възпитание и култура с една обща хуманна цел – подобряване качеството на живот чрез спорт.
Плевенската „Нощ на учените“ се реализира от преподаватели и студенти на Медицински университет – Плевен, с активното участие на Община Плевен, Съюза на учените – клон Плевен, Национална Спортна Академия (НСА) „Васил Левски“, Сдружение BG Бъди активен, European center for education, science and innovations (ECESI), и средни училища от град Плевен: СУ „Иван Вазов“ – Плевен; Математическа гимназия „Гео Милев“; Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен; Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“; Държавна Финансово-стопанска гимназия „Интелект“, Северняшкия ансамбъл Плевен. Участие са заявили Клуб по йога „Лотос“, Фитнес клуб „Атлетикко“, Клуб за спортни танци „Дъга“.
Разнообразната програма включва спортни събития и надпревари, насочени към различни възрастови групи и предлагащи разнообразни възможности за спорт и здравословен начин на живот.
На 16.09.2017 г., събота, от 8:30 ч. в Спортния комплекс на МУ-Плевен, ще стартират три „Маршрута на здравето“. Те включват спортни дейности за средношколци, студенти, преподаватели и граждани. Трите лъча от маршрутите ще се срещнат на пл. „Възраждане“ в 10:00 ч. Там ще се проведе общоградски празник, който ще прерасне във флашмоб, осъществен с подкрепата на Община Плевен и със специалното участие на Северняшкия ансамбъл, Клуба за спортни танци „Дъга“ и отборите. Сдружение BG Бъди активен предостави хореографията и музиката за флашмоба.
На 29 септември, петък, от 17:00 часа, в Спортния комплекс на МУ-Плевен, Кметът на Община Плевен – г-н Георг Спартански официално ще открие Нощта на учените 2017. Науката ще напомни, че физическата активност е универсалният фактор, влияещ върху всички системи на човешкото тяло. Чрез масовото изпълнение на анти-стрес упражнения ще подобрим физическата активност на различни обществени групи, а демонстрациите ще са превенция при липса на такава. Ще включим комплексни упражнения за хората със специални потребности. След тях гостите ще имат възможност да се насладят на йога упражненията, които ще бъдат представени от преподавателите в Йога клуб „Лотос“ – Плевен. Събитието, което ще се заснеме с дрон и професионални фотографи, крие много приятни изненади за всички посетители.
Събитието ще продължи в Телекомуникационния ендоскопски център на МУ-Плевен с излъчване на филм, създаден специално по проекта. Гостите ще могат да посетят разнообразните и интересни презентации на учени, да разгледат фотоизложби, интересни експозиции на учени, свързани със спорта, да участват във викторина, да се запознаят с различни възможности за повишаване на физическата активност, да научат повече за движението като средство за лечение и предпазване от различни заболявания.
Ще дискутираме темите за спорта като средство за справяне със стреса и подобряване на адаптацията, ще разговаряме как стресът влияе върху здравето ни, за важната роля на физическата активност при правилното функциониране на нервната ни система. Ще разберем дали сме подложени на стрес и можем ли да направим нещо срещу стреса с лекарства. Друг важен и актуален акцент в Нощта на учените е поставен върху идеята, че спортът преди всичко е средство за интеграция и социализация. Ще научим къде е мястото на физическите упражнения и двигателната активност по време на проектните етапи. Дискусията в нашето FRESH кафене ще открехне завесата пред обстоятелствата защо един млад учен избира да изследва и да подобрява състава на храната за хората, активно занимаващи се със спорт и физическа активност.
Участници в събитието са:
Г-н Георг Спартански – Кмет на Община Плевен
Проф. Атанас Кирилов, дсн – председател на Българската асоциация по фуражно производство, както и на Съюза на Учените в България – клон Плевен. Специализирал е във Франция и Белгия.
Проф. Савелина Поповска, дмн е Зам.-ректор по европейска интеграция и международно сътрудничество – МУ-Плевен (от 2013 год. и понастоящем във втори мандат). Проф. Поповска е специализирала във Великобритания, Израел, Швейцария, Япония, Италия.
Доц. Теодора Вълова, дп, е ръководител сектор „Европейска интеграция и академична мобилност” – МУ-Плевен. Доц. Вълова е национален посланик по дейност eTwinning, Програма „Еразъм+“. Специализирала е в Дания, Ирландия, Великобритания, Белгия, Италия, Франция.
Гл. ас. д-р Петранка Чумпалова – Тумбева, дм в Катедра „Психиатрия и медицинска психология”, Факултет „Обществено здраве”, МУ – Плевен, ще разгледа общия стрес, който представлява стресиращо жизнено събитие или ситуация – вътрешни или външни, остри или хронични, генериращи предизвикателства, на които организма не може да отговори адекватно.
Д-р Величко Пенчев е Началник на Отделението по обща кардиология във Втора клиника по кардиология. С него ще обсъдим ежедневието, в което ние се сблъскваме с многообразни ситуации и непрекъсната необходимост от правене на избори, всеки от които е до някаква степен стресиращ.
Гл. ас. д-р Стефка Джобова, от Национална Спортна Академия (НСА) „Васил Левски“ ще представи комплекс упражнения за хора със специални потребности, тъй като те са специфични за различните типове увреждания.
От презентацията на нейния колега – гл. ас. д-р Владимир Искров от НСА „Васил Левски“, ще научим, че благодарение на баскетбола в инвалидни колички много хора с увреждания намират начин да се освободят от напрежението, спортувайки с топка в ръка и да повишат своята функционална годност, гъвкавост, сръчност, точност, сила и издръжливост.
За това, че физическата активност е важен фактор при провеждане на семинари ще ни накара да се замислим следващият разговор с гост лекторите проф. Маргарита Тодорова и проф. Любомир Лазов от European center for education, science and innovations (ECESI). Проф. Тодорова е експерт по компютърни системи и технологии, завършила е в Националния технически университет, Киев, Украйна. Проф. Любомир Лазов преподава в университета в Резекне, Латвия, и е председател на Дружеството на физиците в Габрово. И двамата наши гости са координатори на многобройни международни проекти.
Нощта на учените ще продължи във фоайето на Телекомуникационен ендоскопски център, Медицински университет – Плевен. Там ще се срещнем и ще научим историята на един учен – футболен фен. Израснал по трибуните на плевенските стадиони „Спартак“ и „Слави Алексиев“ и вдъхновител на първата и единствена студентска агитка на „Спартак“ – това е само началото на Одисеята на д-р Стефан Станимиров, който е и поет. Ще имате възможност да разгледате и негова уникална колекция от лекарски униформи, представляващи точни копия на футболни фланелки на отбори.
Едновременно с това ще може да посетите Обществения щанд на здравето, от 18:00 – 21:00 на 29.09.2017 г., за да участвате в демонстрациите на апарат „ТАНИТА“. Ще имате възможност да измерите показателите на телесния състав с апарата, а д-р Ваня Бирданова ще разтълкува резултатите от извършените замервания и ще проведе консултации как да се подобрят онези от показателите, които са извън норма.
Нощта на учените ще ви срещне с нашата FRESH звезда – д-р инж. Димитър Димитров, асистент в Институт по лозарство и винарство – гр. Плевен, отдел „Винарство и химия”, СУБ – Клон Плевен. Той е автор на иновативна технология за получаване на кашкавал с прилагане на свръхвисокочестотна обработка. Чрез нея се повишава хранителния, функционалния и здравословния ефект от консумацията на нов млечен продукт, който способства за изграждане и нормално функциониране на организма в ежедневието на стреса.
В младежкия интерактивен модул, FRESH звездите – среднощколците и учениците от средните училища, ще ви разкрият къде са Маршрутите на здравето в Медицински университет и в град Плевен и как да подобрите физическата си активност чрез колективни игри, фитнес, ритмична гимнастика и йога.
Информация: Велина Дукова, Пресцентър на МУ Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: