Плевенски успех на Европейската младежка олимпиада по информатика

14.09.2017 13:32

От 7 до 12 септември в гр.София се състоя EJOI – Европейска младежка олимпиада по информатика /за ученици до 15.5 годишна възраст/. Както и при IОI – Международната олимпиада по информатика, инициатор за провеждането и първи домакин е България. За бъдещето на новата олимпиада може да сме оптимисти, защото за следващите 5 години има заявки за домакини, като през 2018 г. тя ще се състои в Русия. Това информира Павел Петров – старши експерт по математика и информатика РИО – Плевен.


В състезанието участваха 22 държави, всяка с отбор по 4 ученици, ние като домакини, се представихме с два отбора. Всички български момчета завоюваха медали: 1 златен, 5 сребърни и 2 бронзови!
В първия национален отбор имаше представител от Плевен – Захари Маринов, ученик в 9 клас в МГ „Гео Милев”. В силната конкуренция с традиционно силните състезатели от Русия, Украйна, Румъния, Полша и др., нашето момче завоюва сребърен медал.
Захари се занимава с програмиране от 5 клас в школата на ЦУТНТ-Плевен, откъдето са тръгнали много състезатели с успехи на национални и международни състезания. До 7 клас, под ръководството на учителката му Мария Русева, той е носител на редица призови места. В 5, 6 и 8 клас е водач на Националната ранглиста. С преминаването му в по-горната възрастова група, от 2016 г. ръководител е Павел Петров – също лектор в ЦУТНТ.
Следващото международно състезание за Захари, като член на националния младежки отбор, ще е в края на ноември в гр.Шумен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: