ОД МВР-Плевен с необходимите мерки за безопасността на децата за 15-ти септември

14.09.2017 10:41

От ОД МВР-Плевен са предприети необходимите мерки за обезпечаване безопасността на придвижване на децата до училище в първия учебен ден – 15 септември. Ръководни служители от дирекцията участваха в работни срещи с представители на регионалното управление на образованието /РУО/ и с кметовете на общини за набелязване на дейности, свързани с откриването на учебната година.

Във връзка с предстоящото откриване на новата учебна 2017/2018 година с цел опазване на обществения ред в районите на детските градини и училищата полицейски служители извършват охранителни проверки в цялата Плевенска област. Акценти в проверките са състоянието на оградите около училищата и на преградните парапети на границите между училищните входове и пътното платно; осъществяването на пропускателния режим в сградите и наличието на физическа охрана; състоянието на осветлението в училищата и прилежащите им територии; на сигнално-охранителната техника и системите за видеонаблюдение; ограничаването на достъпа на МПС в училищните дворове; наличието и състоянието на изкуствените препятствия на платното за движение за ограничаване скоростта на ППС в непосредствена близост до училищата; на предупредителни пътни знаци А-19/“Деца”/ и хоризонтална маркировка върху пътното платно.
Проведени са срещи с ръководствата на общините и с директорите на учебните заведения на обслужваната територия за съвместни действия по обезпечаване на обществения ред в районите на училищата и детските градини и допълнителни мерки за охрана и сигурност. Уточнени са начините за осъществяване при необходимост за своевременна връзка между училищните ръководства, фирмите, осъществяващи охраната на учебните заведения и районните полицейски управления.
Проведена е работна среща с ръководството на Регионалното управление на образованието-Плевен за набелязване на съвместни мероприятия и дейности във връзка с провеждането на първия учебен ден – 15 септември и за недопускане на нарушения на обществения ред по време на училищните тържества. Предстои изготвяне на графици за изнасяне на беседи по пътна безопасност от служители на “Пътна полиция” пред децата от детските градини и учениците от училищата в областта в така наречените “Часове на полицая”. Служители от “Пътна полиция” и “Териториална полиция“ в дирекцията ще участват в родителски срещи, в чиито дневен ред фигурира темата за пътната безопасност и сигурността на децата.
През първия учебен ден се предвижда по места полицейски служители да запознаят присъстващите в училищата родители и педагози с рисковете от пътни инциденти с участието на деца и юноши и да отправят практически препоръки за недопускането им. На 15 септември ще има засилено полицейско присъствие в районите на училищата на областта и около тях предвид факта, че на този ден към тях се стичат не само ученици, а автомобилният и пешеходен поток допълнително се увеличава от техни родители, роднини, близки. С цел обезпечаване на безопасността на движението по оживените кръстовища, водещи към учебните заведения, ще има полицейски патрули. В часовете на отиване и връщане на децата от училище служителите на РУ в състава на дирекцията имат готовност да осигурят безпрепятствено пресичане на улиците от учениците и техните придружители, а при необходимост – и регулиране на движението на оживените кръстовища и други места с интензивен трафик, информират от Пресцентър на МВР Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: