Академик Светлин Русев откри първата изложба на Чавдар Петров в Плевен

13.09.2017 8:17

Изложба живопис под мотото „Сънища край реката“ представя в Плевен художникът Чавдар Петров. Откриването на 12-ти септември в Артцентър Плевен уважиха академик Светлин Русев, много приятели, колеги и почитатели на русенския живописец.


Един истински творец, който мисли пластически, който разбира пластическото пространство като емоционална среда, в която знаците на вселената остават като поетически знаци на душата на човека. Това сподели за Чавдар Петров и неговото изкуство Светлин Русев. И още: „Чавдар не само ни среща с едно вътрешно свободно изкуство, но и ни дарява с възможност духовно да живеем с неговите необясними послания, в които цветът и линията, ритъмът и формата са техния емоционален и структурен израз.“
Чавдар Петров е роден на 14 октомври 1955 г. в с. Екзарх Йосиф, Русенско. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1974 г. През 1980 г. завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност живопис. Член е на СБХ от 1985 г. Художникът живее и работи в гр. Видин.
Творби на художника са притежание на НХГ и почти всички галерии в България, както и на частни колекции у нас и в чужбина (Румъния, Сърбия, Украйна, Франция, Германия, Чехия, Австрия, Белгия, САЩ, Великобритания, колекция „Петер Людвиг”).

#тагове:

НАЙ-НОВИ: