„Дървото на живота“ разцъфтя в ЦСРИДУ – Плевен, социалната услуга празнува девети рожден ден

11.09.2017 15:53

Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания /ЦСРИДУ/ – Плевен празнува девети рожден ден.

По този хубав повод пролетно настроение изпълни Центъра на прага на есента чрез „дървото на живота“. За деветгодишнината от разкриването на социалната услуга ЦСРИДУ –Плевен, нейната историята до тук и сантименталния подарък, който вече е част от интериора на центъра, разказва Габриела Аспарухова, директор на социалната услуга.
„За нас, екипа на ЦСРИДУ- град Плевен ,11.септември е важна дата, преди 9 години на тази дата беше официалното откриване на Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждане в град Плевен.
Тази година решихме да отбележим деня, „посаждайки“ „дървото на живота“ на социалната услуга. Към момента една от стените в приемна зала на ЦСРИДУ вече имаме прекрасно зелено дърво. Във всяко едно листенце е изписано име на дете, ползвало или ползва към момента услугата и така 186 листенца с имената на всички деца били част от ЦСРИДУ-Плевен във времето. Така шеговито си го нарекохме „дървото на живота“, защото неусетно в листенцата му се скриха толкова много преживени моменти и емоции, заедно с децата, които носят тези имена и техните семейства. Защото тези деца са не само „историята на живота“ на социалната услуга, те са стимул и мотивация да продължи нейното развитие, те са смисъл и бъдеще в мащаб далеч надхвърлящ пределите на центъра, те са повод за повишаването на съзнанието и доказване на отговорността ни като граждани, като служители и като човеци.
Мисля, че през годините сме доказали нашата упоритост, най- стойностния ни индикатор за това е доверието на родителите, с които работим и желанието на децата, с което ни посещават”.
186 деца са ползвали ЦСРИДУ-Плевен през годините, предоставени са и 194 еднократни консултирания за деветте години, като за 2017г. /до настоящия момент/ са 15 еднократни консултирания. Социалната услуга е с капацитет 50 потребители, в момента звеното работи с 60 деца.
В ЦСРИДУ се предоставят специалисирани почасови услуги, провеждат се дейности в индивидуална и групова форма на работа. Социалната услуга е и мобилна т.е има и случаи, в които специалистът отива на място в дома на детето и провежда рехабилитацията там.
Организират се и много изнесени дейности, които имат комплексно положително повлияване върху децата. Проеждат се занимания по хидротерапия /двигателна рехабилитация във вода/, хипотерапия /терапия чрез конна езда/, екскурзии, посещения на културни и развлекателни мероприятия.
Екипът на ЦСРИДУ включва специалисти педагози, психолози, логопеди, рехабилитатори, кинезитерапевти и социални работници. Всички колеги притежават необходимите квалификации за позициите, които заемат. Голяма част от екипа е от самото създаване на социалната услуга.

„Ще използвам възможността да изкажа благодарност към местната власт в град Плевен за подкрепата, към колеги в сферата за сътрудничеството, както и към всички родители на деца, посещавали ЦСРИДУ през годините, за оказаното доверие.
Благодаря и на колегите Вяра Гегова и Весела Петрова, които канализираха талант, емоция и труд и сътвориха нашето прекрасно „дърво на живота“.
Вероятно ще се повторя, но най-големите си благодарности поднасям към всички тези деца, които успяват ежедневно да ни зареждат с енергия и ни посочват по-смисления път.”, добави още Габриела Аспарухова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: