Община Плевен с тържествен ритуал по повод 140 години от Третия щурм за Плевен – фото-галерия

11.09.2017 14:57

Днес се навършват 140 години от Третия щурм за Плевен, останал в историята като едно от най-драматичните събития в Руско-турската война 1877-78 г. Събитието бе отбелязано тържествено с военен ритуал, панихида и поднасяне на венци и цветя пред Костницата в Скобелевия парк.

„Отново е 11 септември – 140 години след същата дата, когато тук, между двата редута Асса ага и Кованлък, се разиграват драматичните събития по времето на Третия щурм за Плевен.  Дължим своето Освобождение на онези момчета от степите, които последваха повелята на сърцето и се притекоха на помощ на един угнетен поробен народ. Българският народ с волни пожертвования направи така, че да бъдат вечни паметта и споменът за тези, които не пожалиха живота си, за да се бият за Освобождението на България”, се обърна към присъстващите кметът на Община Плевен Георг Спартански. Той припомни историята, хода на военните действия и развоя им в околностите на Плевен, както и саможертвата на майор Горталов, който брани  до последно позициите. Г-н Спартански подчерта и ролята на ген. М. Д. Скобелев. „Ген. Скобелев е легендарен и с това, че за своите близо 20 години воинска дейност е водил около 70 битки и не е загубил нито една. Обичан от войниците, защото е бил от тези генерали, които са предвождали своята армия, а не се е криел зад гърбовете на солдатите. Затова се е ползвал с доверие и обич на своите подчинени, затова всички негови битки са били успешни. Това доказва, че личният пример винаги ражда своите плодове и това е в днешно време знак към нас, които сме на по-висши позиции – че трябва да водим своите екипи, а не да се крием зад гърбовете на подчинените си. Тук сме, за да отдадем почит и признание на славните момчета, оставили жени, деца и близки  на хиляди километри разстояние, за да положат кости пред олтара на българската Свобода. Тук няма партии и идеологии, на тези дати ние се обединяваме в почитта си към всички тези хиляди воини, които завинаги оставиха своите кости на зелените възвишения край Плевен. Затова съм сигурен, че докато ни има нас, докато я има България, паметта за тези момчета винаги ще е жива. Нека Бог упокои техните души, нека е вечна паметта за техния подвиг и нека Бог да пази България!”, каза още г-н Спартански.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от народния представител Стефан Бурджев, от името на Областна администрация – Плевен, Община Плевен,  Общински съвет – Плевен, скулптор на паметника на ген. М. Д. Скобелев Владимир Суровцев и др.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: