Четири медала за СКШ „Спартак Плевен XXI“ от 42-ия Международен турнир „Морско конче“

04.09.2017 8:03

От 29 август до 3 септември в х-л „Спорт Палас“ в „Златни пясъци“ се състоя 42-ят Международен Детски Турнир „Морско Конче“. Отлично се представиха шахматистите на „Спартак Плевен XXI“. Възпитаниците на треньора Михаил Гигов спечелиха два златни, един сребърен и един бронзов медал. В състезанието, което е с ранг на „Купа на България“, взеха участие 126 състезатели от 21 клуба, разделени във възрастови групи от 8, 10, 12, 14 и 16 години. Плевенският клуб участва с 14 състезатели. Сред тях бяха както опитни състезатели, които преди месец спечелиха 8 медала на ДОП в к-т „Боровец“, така и състезатели, трениращи в школата на плевенския клуб от няколко месеца.
В групата до 8 години взеха участие 26 състезатели. Под №1 в схемата бе поставен Мартин Попов, който напълно оправда стартовия си номер. Марти постигна 6 точки от 7 възможни и финишира с цяла точка пред следващите го състезатели. Другият златен медал дойде в групата до 12 години, където Кристиян Георгиев също не остави никакви надежди за противниците си. Състезателите в неговата възрастова група играха общ турнир с тези до 14 и 16 години, като след това се правеха отделни класирания по групи. Кристиян не само спечели убедително златния си медал, но през цялото време се бореше за първо място в общия турнир. С 4,5 точки финишира на пето място в него, като следващият го от неговата група бе с шест места назад. При юношите до 16 години имахме двама участници. Владимир Върбанов изненадващо загуби по цайтнот спечелена партия във втория кръг, но след това не допусна загуба и с 5 точки спечели сребърния медал в групата. Съотборникът му Румен Кънчев започна добре турнира и до четвъртия кръг бе на трето място, но след това допусна загуби и остана по-назад в класирането. Момичетата до 12, 14 и 16 години също подобно на момчетата
играха общ турнир с отделни класирания по възрастови групи. С интерес се очакваше представянето на Катрин Нинова, която подобрява резултатите си след всеки турнир. Това продължи и сега. Тя спечели 4 точки и взе бронзовия медал в групата си. С малко повече късмет можеше да донесе третия златен медал за клуба си, тъй като състезателките преди нея бяха също с по 4 точки и я изпревариха минимално по допълнителни показатели.
Най-многобройна бе групата на момчетата до 10 години. В нея се включиха 34 състезатели, между които и седем от „Спартак Плевен XXI“. Надеждите ни за добри класиране бяха свързани с бронзовите медалисти от „Боровец“ Александър Георгиев и Велислав Василев. Макар че не спечелиха медали надеждите се оправдаха. Александър спечели 5 точки, което го класира на четвърто място, което също бе наградено от организаторите. Велислав с 4,5 точки пък се се класира на осмо място, но също бе в борбата за медалите като до третия кръг бе водач в класирането. Добре се представи и Иван Каменов, който спечели 3,5 точки. Освен тези трима по-опитни състезатели в тази група участвуваха и Александър Коларски, Божидар Петров, Борис Дяков и Ивайло Ташев. За тях това бе първи турнир от подобен ранг и целта бе не класиране, а обиграване. Въпреки това те спечелиха точки и показаха потенциал за бъдещи турнири. Същото важи и за близнаците Георги и Радост Иванови, които тренират едва от месец, но също се представиха достойно в групата до 8 години.
Това е поредният успешен турнир на най-малките шахматисти на „Спартак Плевен XXI“. Сега предстои малка почивка преди първия учебен ден. Трима от медалистите – Мартин Попов, Кристиян Георгиев и Катрин Нинова, са ученици в НУ „Христо Ботев“. Последните двама обаче от новата учебна година ще учат в училището на четвъртия медалист Владимир Върбанов -МГ „Гео Милев“, което е лидер в училищните игри в България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: