Областният управител Мирослав Петров прие посланика на Румъния

11.08.2017 16:12

Областният управител на област Плевен Мирослав Петров прие днес извънредния и пълномощен посланик на Република Румъния у нас Негово превъзходителство Йон Гълеа. Продължаване на доброто двустранно сътрудничество бе водеща тема при разговорите.
По думите на областния управител на Плевен Мирослав Петров създадените в рамките на Програма Интеррег V-A Румъния – България, партньорства, имащи за цел намиране на решения на общи проблеми и постигане на устойчиво и балансирано развитие на трансграничната зона на България и Румъния, са убедително доказателство за ползотворното взаимодействие между българските и румънските партньори. В подкрепа на думите си той посочи, че на заседанието на Комитета за наблюдение на Програмата на втори август в Букурещ, е одобрен на първи етап съвместен проект на Община Плевен и Община Турну Мъгуреле, окръг Телеорман. Проектът предвижда дейности в мемориален парк в с. Гривица с цел развитието му като привлекателна туристическа дестинация, съчетаваща природно и културно-историческо наследство.
Негово превъзходителство Йон Гълеа подчерта важността на Плевен и региона за Румъния. Той даде висока оценка на усилията на Българската страна за съхраняване на военните паметници на територията на областта, пазещи паметта за героичните сражения по време на руско-турската война 1877-1878. Негово превъзходителство Йон Гълеа обяви намерението на Румънската страна за сключване на споразумение с правителството на България, чийто предмет са именно военните паметници.
В рамките на срещата бяха обсъдени и възможните бъдещи действия за реализацията на проект „Римското наследство на Мизия и Дакия Траяна – общите културни ценности на България и Румъния в подкрепа на социалното и икономическото развитие на Долен Дунав“, одобрен за финансиране по Програма Интеррег V-A Румъния – България. Проектът е разработен в партньорство с Регионален музей „Железни врата“, Дробета – Турну Северин, окръг Мехединци. Обект на предвидените дейности е римското наследство в трансграничния регион на България и Румъния. Посредством инвестиции в консервация, реставрация, социализация и експониране на археологически резерват „Античен град – Улпия Ескус“ в землището на с. Гиген, Община Гулянци и открития през 2010 г. римски амфитеатър в гр. Дробета – Турну Северин ще се постигне съхранение и устойчиво туристическо развитие на двата археологически обекта.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: