3 август – Световен ден на динята
Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.
Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и аминокиселини. Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете.
Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма. По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия.
Динята съдържа най-големият процент вода сред плодовете. Между 80 и 92%. В една цяла диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Затова е особено подходяща за диети.
Кората на динята също става за ядене, като в Китай например тя се пържи, вари или маринова. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия. Семената на динята пък са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.
НАЙ-НОВИ:
- 38 години от аварията в Чернобил
- 26 април – Световен ден на интелектуалната собственост
- Провеждат консултации за съставите на СИК на територията на община Плевен
- Асфалтират 12 улици и реконструират тротоарни пространства в Пордим по проект
- Росица Денчева се класира за четвъртфиналите на турнир за жени в Анталия
- ВВВУ „Георги Бенковски“ и ВУТП със съвместно обучение на студенти
- Вече година функционират новите услуги „Нирвана” и Солна стая в МБАЛ - Левски ЕООД
- Целеви средства от общинския бюджет да се ползват за ремонт на общински пътища искаме от финансовото министерство
- Великденска дарителска акция проведоха в село Асеновци
- Пренасочват средства от Културния календар за организацията на "Лауреатски дни Катя Попова"