476 семейства вече са одобрени за еднократна помощ за първокласници в Плевенско

02.08.2017 16:13

476 са издадените за юли месец заповеди за отпускане на еднократна помощ за първокласници в област Плевен. Това информира Рени Караиванова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен като уточни, че заповедите са за 492-ма бъдещи ученици. 5 са отказите. 166 от подадените общо през миналия месец 647 молби-декларации се обработват.

Най-много издадени заповеди за отпускане на тази помощ има в община Плевен – 284 за 298 деца от 354 подадени. Тук са е петте отказа. В Червен бряг парите за бъдещи малки ученици вече очакват 62 семейства за 62 деца. Най-малко до момента са отпуснатите средства в община Пордим – 14 молби за 14 първокласници.

 

Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца. Право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път. Друго задължително условие е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 400 лв.

Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки по реда на Закона за закрила на детето. 

Срокът за подаване на заявление-декларацията за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: