Започва рехабилитацията на ВиК мрежата на Долна Митрополия

31.07.2017 14:17

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и кметовете на Долна Митрополия и Плевен Поля Цоновска и Георг Спартански направиха първа копка на проекта за рехабилитация на ВиК мрежата на община Долна Митрополия. Строителните работи са част от интегрирания воден цикъл на Плевен-Долна Митрополия, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. На церемонията присъстваха управителят на Плевенска област Мирослав Петров, депутати, представители на фирмите-изпълнители и на експлоатационните дружества.


„Това е изключително отговорен проект, благодарение на който ще се постигне модерно пречистване на отпадъчните води, отговарящо на европейското и национално екологично законодателство“, каза зам.-министър Живков. И допълни, че това е най-мащабният проект от новия програмен период в сектор „Води“ и по него ще бъдат изградени над 76 км водопровод, 85,4 км битов канал и 2,3 км дъждовна канализация.
imag0809Общият размер на инвестицията е 117 150 300 млн. лв., а безвъзмездната финансова помощ възлиза на близо 88 млн. лв. Общо 12 686 жители ще ползват по-качественото водоснабдяване, над 111 300 ще бъдат с подобрено пречистване на отпадъчните води, което определя проекта като инвестиция в здравето на хората от региона.
„Ако не поддържаме водата, почвата и въздуха чисти, няма какво да оставим на поколенията след нас“, каза кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска и добави, че проектът е ключов за жителите на Долна Митрополия и Тръстеник, защото ще реши дългогодишните проблеми с остарялата ВиК мрежа. Тя призова жителите на двата града за търпение по време на предстоящото сложно изпълнение на проекта.
По проекта ще бъде изцяло модернизирана и ПСОВ-Плевен, въведена в експлоатация през 1990 г. След реконструкцията тя ще поеме отпадъчните води на още 4 населени места – градовете Долна Митрополия и Тръстеник и селата Ясен и Буковлък. Предвижда се анаеробно стабилизиране на получените утайки и производство на биогаз, който ще постъпва в инсталация за производство на ток и топлинна енергия за нуждата на пречиствателното съоръжение.
Важна част от проекта е изграждането на ВиК мрежата на Ясен, Буковлък и Тръстеник, разположени по поречието на р. Вит и в нейния водосбор. Това ще гарантира снабдяването на населението с чиста питейна вода, по-малко загуби по мрежата и качествено пречистване на отпадъчните води.
Кметът на Плевен Георг Спартански посочи, че проектът е не само от българско, но и от европейско значение и призова всички да обединят усилия за предстоящата сериозна работа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: