Плевенските деца ще могат да посещават детски градини и през почивните дни

27.07.2017 11:10

Нова наредба – за условията и реда за организиране на почасови, съботно-неделни и сезонни дейности като допълнителна услуга по отглеждане на децата в детските градини в община Плевен, прие Общинският съвет на Плевен. Точката е под номер 6 в дневния ред на днешната редовна сесия на местния парламент.
Допълнителните дейности са предназначени за деца на възраст от 3 до 7 години. В Глава първа – „Организация на почасови дейности в детските градини“ на предложения нормативен документ е записано, че тези почасови дейности ще се осъществяват през учебната година в рамките на работната седмица във времето от 19.00 часа до 21.00 ч. при наличие на минимален брой от 10 деца, записани предварително и за които е заплатена съответната такса за услугата. Тези дейности ще могат да се използват от родителите/настойниците на децата от съответната детска градина. Приемът на деца за почасова организация ще се осъществява след подадено заявление от родителя/настойника поне един ден преди ползването на услугата.
Почасовата дейност като допълнителна услуга ще се заплаща извън регламентираната месечна такса за ползване на детска градина, определена в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Плевен.
На родителите/настойниците, заявили присъствие в почасовата дейност, но не са се възползвали от нея, заплатената такса няма да се възстановява, е записано още в Наредбата.
Организацията на съботно-неделните дейности в детските градини в общината е разписана в Раздел втори на предложения нормативен документ. Там се посочва, че в детските градини може да се организират съботно-неделни дейности срещу заплащане като допълнителна услуга по отглеждане на децата по желание на родителите/настойниците. Посещението на детските градини в почивните дни ще се осъществява в разновъзрастова група при наличие на минимален брой от 10 деца, които са записани и за които е заплатена съответната такса за услугата. В една група могат да се запишат не повече от 23 деца. Ако децата са повече от 23, ще се сформира втора група.
В съботно-неделните дейности ще се осигуряват дейности по избор на детето и условия и време за игра. Услугата ще се предлага в рамките на 4 астрономически часа на ден от 8.30 ч. до 12.30 ч. без осигуряване на храна. Съботно-неделни услуги няма да се извършват, ако съвпадат с официалните празници в страната.
С новата Наредба се регламентира и организацията на сезонните дейности в детските градини. В тази връзка е записано, че в детските заведения на територията на община Плевен не се предлагат сезонни допълнителни услуги. И още: Детските градини на територията на община Плевен работят целогодишно при целодневна организация на работа.
Таксите за почасовите и съботно-неделни допълнителни услуги ще се събират в съответната детска градина от длъжностно лице, определено със заповед на директора на детската градина и ще се внасят в общинския бюджет. С постъпилите средства ще се извършва корекция на бюджета на съответната детска градина.
Новата Наредба за условията и реда за организиране на почасови, съботно-неделни и сезонни дейности като допълнителна услуга по отглеждане на децата в детските градини в община Плевен влиза в сила от началото на новата учебна година, се посочва в решението на Общинския съвет.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: