Община Никопол и НЧ „Напредък 1871” подкрепиха Поклонническия поход „Св.Иван Рилски”

27.07.2017 15:04

За трети път Община Никопол и НЧ „Напредък 1871” оказват логистична подкрепа при осъществяването на Поклонническия поход „Св.Иван Рилски”. Той започна на 21 юли т.г. от Патриаршеския манастир „Св.Троица” във Велико Търново с маршрут – пътя на пренасяне мощите на светеца от Търновград до Рилската обител през 1469 г.

Участниците в похода – шест човека пеша и трима с велосипеди бяха посрещани в началото на Лозица, Любеново, Въбел и Никопол и придружавани да другия край на селищата от желаещите да се включат в най-краткия му преход.

Бяха отслужени Вечерня и Утреня в хр.„Св. Троица” в Лозица, Акатист към св. Иван Рилски в хр. „Св. прор. Илия” във Въбел.

Четиридесет и осем никополчани и едно семейство от с.Муселиево посрещнаха групата в южния край на града на 26 юли. Те присъстваха на Малката вечерня, която отслужиха двамата свещеници от хр.„Успение на Пресвета Богородица” и поклонниците от похода. Късно вечерта се осъществи всенощно бдение, а днес Света литургия.

Походът е отворен – всеки може да се включи отначало, в различните му етапи или от единия до другия край на селището си. Завършва на 6 август – в навечерието на кончината на светеца – 18 август през 946 г. в Рилския манастир. Най-великият български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския е патрон на българските будители. Още приживе наричали Иван Рилски земен ангел и небесен жител.

Информация: Николинка Христова, секретар на НЧ „Напредък 1871”, снимки: Емо Шумов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: