Ценно дарение от 28 картини, дело на главния изпълнител на Панорамата, получи Община Плевен

26.07.2017 12:05

Ценно дарение от 28 творби, дело на Николай Овечкин – автор на живописната част, главен изпълнител и ръководител на колектива от 13 руски и български художници, работил по Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”, получи днес Община Плевен. То бе направено от семейство Виолета и Владимир Гуричеви, като поводът е 140-годишнината от Плевенската епопея и 40 години от изграждането на Панорамата. Изящните платна бяха подредени в своеобразна изложба във фоайето пред Заседателната зала на местната администрация, а на церемонията по връчване на дарението присъства и Иван Пивоварчук – вицеконсул на Генералното консулство на Руската федерация в Русе.

Владимир Гуричев, който е почетен гражданин на Плевен, сподели, че това е част от колекцията му от творби на Овечкин. Започнах да ги събирам през 1995 г. – две години след смъртта на Николай Овечкин, когато на пазара започнаха за излизат негови картини – основно портрети, сподели дарителят. Той не скри, че е направил всичко възможно, за да изкупи колкото се може повече от платната. По моя преценка подбрах най-добрите 31 от тях, за да ги даря на Община Плевен, посочи той, допълвайки, че три от картините се очаква да пристигнат от Москва. По думите му, най-нормалното решение е картините да останат в Плевен, тъй като Панорамата е най-мащабната работа на Овечкин. Гуричев изрази благодарност за съдействието това дарение да стане факт към българския посланик в Москва Бойко Коцев и директора на Българския културен център в руската столица Павел Васев.

„Каквото и да кажа за семейство Гуричеви, ще бъде малко. Дай, боже, повече такива почетни граждани на българските градове“, каза кметът Георг Спартански, който връчи на семейство Гуричеви почетен плакет в знак на благодарност. Той посочи, че идеята е колекцията от платна на Николай Овечкин да бъде обособена като постоянна изложба, на която посетителите на плевенската Панорама ще могат да се насладят.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: