В 3 акции по издирване на удавени хора са участвали екипи на РДПБЗН – Плевен от началото на летния сезон

26.07.2017 16:50

От началото на летния сезон на територията на област Плевен екипи служители от РДПБЗН – Плевен с лодки, съвместно с водолазна група от РДПБЗН – Велико Търново са участвали в 3 акции по издирване на удавени хора. Трагичните инциденти започват на 29 юни 2017 година, когато две деца на 13 години и 15 години загиват във водите на река Искър до село Ставерци, общ. Долна Митрополия. На 5 юли 2017 година до село Сомовит, община Гулянци във водите на река Дунав изчезва момче на 18 години. От 25 юли до момента продължава операция по издирване на момче на 7 години, удавило се в река Вит до село Комарево, община Долна Митрополия.
Недопустимо е да се влиза във водата на места, където къпането е забранено. Не подминавайте табелите! Не се изкушавайте в жегите да се разхлаждате в непознати и неохраняеми водоеми, защото там рискът от удавяне е голям. Задължително е да се спазват разпоредбите, ограниченията и правилата за безопасност:
Избягвайте безлюдните плажове, речни вирове, бързотечащи води или хидротехнически съоръжения.
Не забравяйте, че студената вода може да предизвика шок за човешкия организъм.
Не влизайте във водата след хранене или употреба на алкохол.
Бъдете внимателни и не надценявайте възможностите си, особено в непознати водни басейни. Непознатото дъно, ями и прагове представляват изключителна опасност. Пропадането в тях става внезапно, предизвиква уплаха, преминаваща в паника и давенето започва.
При оказване помощ на давещ се човек, от изключителна важност са първите няколко минути. Ако можете – помогнете, но не забравяйте и собствената си безопасност. Подайте сигнал на тел.112.
Препоръчваме посещаването на охраняеми водоеми, както и да не се оставят децата без надзор.
Молим всички граждани, намиращи се по поречието на река Дунав за повишено внимание и помощ за издирването на тялото на момчето, което се удави край село Сомовит преди повече от 20 дни!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: