Поклонническият поход „Св. Иван Рилски“ започва днес, ще премине и през Плевенско

21.07.2017 8:20


С благословението на техни Високопреосвещенства Великотърновския митрополит Григорий и Врачанския митрополит Григорий от 21 юли до 6 август ще се проведе поклоннически поход, с което частично ще бъде възстановен пътят на мощите на св. Иван Рилски от 1469 г., когато от Търново са били върнати в Рилския манастир. Изцяло ще бъде изминат пеша пътят от Велико Търново до Никопол. След това поклонниците продължават към Врачанския Балкан и през Стара планина ще пристигнат на 31 юли в София. На 1 август те ще се влеят в Поклонническия път „Рилският Чудотворец“, като ще продължат през Витоша, Верила, Лакатишка Рила и Рила, за да бъдат за празника Преображение Господне в Рилския манастир.
Част от маршрута на похода ще премине и през територията на Плевенска област – през селата Стежерово, Петокладенци, Кулина вода, Лозица, Любеново, Въбел, през Никопол, където групата ще бъде посрещната на 26 юли, Черковица и Плевен.
Съорганизатори на Поклонническия поход „Св. Иван Рилски“ 2017 са Сдружение Клуб по пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица – 1909“ и Туристическо дружество „Академик – ВТУ“. Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ се организира ежегодно от 2010 г. насам от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ със съдействието на Общинско предприятие „Туризъм“ към Столична Община и Софийска Митрополия. В подкрепа на пешеходната група от Велико Търново до София ще се проведе и велопоход, организаран от Спортен клуб Драг.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: