Подготвят издаването на пощенска картичка, посветена на 140 години от Плевенската епопея

14.07.2017 12:35

Инициативният комитет за честването на 140 години от Плевенската епопея е постигнал договореност със Съюза на филателистите в България и списание „Филателен преглед“ за издаването на пощенско филателно издание, посветено на годишнината от епопеята, 40 години от построяването на Панорамата и 110 години от създаването на Военноисторическите музеи в Плевен. Това съобщи на пресконференция днес Румен Петков – член на инициативния комитет. То ще включва пощенска картичка с оригинален таксов знак и специален печат и плик. Петков припомни, че плевенските Военноисторически музеи са първите, изградени в България по инициатива на княз Фердинанд и изключително активната работа на Стоян и Владимир Заимови. Това е нещо, което не може да не отбележим подобаващо, още повече, че през тази година Плевен има три юбилея, допълни той.

Румен Петков сподели, че идеята е до 10 септември проектът да бъде представен пред плевенската общественост, до края на септември той да бъде утвърден от експертен съвет към Съюза на филателистите и списание „Филателен преглед“, а през ноември картичката и пликът да бъдат готови. Идеята е в началото на декември филателното издание да бъде представено и в Москва. Ще разчитаме на съдействието на РВИМ – Плевен за предоставянето на подходящ снимков материал, от който да могат да се вземат най-добрите решения, посочи още Петков. Той изрази убеждение, че тази инициатива ще получи подкрепа и от страна на плевенския бизнес, както и от кметовете на общините от Плевенска област. Защото Плевен заслужава да покаже по възможно най-убедителния начин чувството си за историческа памет и самочувствието си на град, от който започва Освобождението на България от 500-годишно робство, допълни Румен Петков.

Също така, Петков анонсира, че в рамките на честванията ще бъдат организирани три детски конкурса – за рисунка, есе и песен. Участниците ще бъдат оценявани от жури, начело на което ще бъде акад. Светлин Русев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: