Специализирано звено „Антикорупция“ обвини Марешки за изнудване на собственици на аптеки и в Плевен

13.07.2017 10:40

Днес прокурор от СЗ “Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем Веселин Марешки – народен представител от 44- то Народно събрание в престъпление по чл. 213 а, ал.2, т.4 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 ал.1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
Веселин Марешки е обвинен за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки, или да прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.
Според доказателствата по делото Веселин Марешки е осъществил състава на престъплението по чл. 213 а, ал.2, т.4 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 ал.1 от НК– осъществил е седем отделни изпълнителни деяния на престъплението изнудване, като в четири от случаите /във Варна, Добрич и Плевен/ е действал сам, в два от случаите /в гр. София/ заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите в гр. Видин и в гр. София/, принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.
Веселин Марешки е с мярка за неотклонение „Подписка“.
На 23.06.2017 г., главният прокурор внесе искане за снемане имунитета на народния представител от ПП „Воля“ Веселин Марешки. Марешки даде съгласие за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу него.
Разследването продължава.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: