Георг Спартански: Зад идеята за преобразуване на Центъра за градска мобилност стоят нездрави финансови апетити

10.07.2017 15:22

Направеното от група съветници предложение е незаконосъобразно и нецелъобразно. Това каза днес пред журналисти кметът Георг Спартански във връзка с насрочената за 13 юли извънредна сесия на Общинския съвет, на която ще бъде разгледано предложение за преобразуване на Общинското предприятие „Център за градска мобилност“ в „Център за градска мобилност“ ЕАД. Той изтъкна, че амбициите и мераците да бъде преобразувано общинско предприятие в търговска фирма ще доведат до това Община Плевен да се лиши от милиони в приходната част на бюджета си. Разликата между фирма и общинско предприятие е в това, че при фирмата приходите остават за нея, а при предприятието приходите влизат в общинския бюджет, обясни Спартански.

Той бе категоричен, че зад благовидния предлог на вносителите на това предложение за подобряване на финансовото състояние на Центъра за градска мобилност стоят недобре прикрити частни групови апетити фирмата да бъде източвана по най-безобразен начин, както това се е случвало с всички общински фирми по време на предходния мандат. Категорично съм против да бъде поставяна под заплаха приходната част на общинския бюджет за сметка удовлетворяването мераците на хора с нездрави финансови апетити, заяви кметът. Градоначалникът посочи, че подобни желания има не само по отношение на Центъра за градска мобилност, но и към „Жилфонд“. Тези две предприятия носят в бюджета на Общината над 2 млн. лв. приходи, а като се приспаднат разходите за работни заплати на служителите остават чисто около 1 млн. лв., изтъкна Георг Спартански.

Кметът посочи, че тенденцията в национален мащаб е в обратна посока и все повече общини се връщат към общинските предприятия, защото те внасят отчети на всеки три месеца. Твърденията, че няма отчетност не са верни и който знае къде и какво да чете, винаги може да получи информация за приходите и разходите на фирмите, посочи още Спартански. Той изрази учудване защо подобно предложение не е било внесено в предишния мандат, по време на който и Центърът за градска мобилност, и „Жилфонд“ бяха със същите ръководители. Явно тогава те са работели чудесно и изведнъж сега се подема кампания в обратната посока, каза още Георг Спартански и допълни, че всичко това е, за да се решат финансовите проблеми на една групичка хора. Мога да ги посоча и с имена, но това ще стане, когато му дойде времето, допълни кметът, като изрази очакванията си предложението да не бъде прието.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: