Диригентът Найден Тодоров: Щастлив съм да бъда част от амбициозния проект „Набуко“ в Плевен

08.07.2017 15:00

Изключително щастлив съм, че имам възможността да бъда част от този амбициозен проект – представянето на операта „Набуко“ на сцената на Летния театър в Плевен. Това сподели диригентът Найден Тодоров, който ще застане зад диригентския пулт в суперпродукцията на 10 юли. Той не скри, че спектакълът става факт, благодарение на смелите хора, които работят в Плевен. „Когато някъде се появи човек, който не се подчинява на правилата на живота, а ги създава, започва да става интересно. Не е казано, че успехът винаги трябва да бъде огромен – понякога човек успява, друг път не, но ако не се бори със статуквото, нищо не може да се случи“, заяви директорът на Софийска филхармония, който ще е дирижира в Плевен след участието му в „Тоска“ при откриването на Лауреатски дни „Катя Попова“ през октомври миналата година.

Щастлив съм, защото „Набуко“ е една много сериозна опера в моя живот и още си спомням първото й изпълнение, което имах, след само една репетиция – в Щутгарт, пред повече от 10 000 човека, върна лентата в годините назад Найден Тодоров. Той посочи, че „Набуко“ без съмнение е най-популярната опера на Верди. В нея има нещо много нетрадиционно – главната роля не е на тенора, а на баритона, отбеляза диригентът. С Александър Крунев се познавам от дълги години и за мен той е най-добрият Набуко, който съм срещал, подчерта Тодоров, като не спести суперлативи и към останалите солисти, които ще вземат участие в продукцията. За мен в личен план този спектакъл е много важен, тъй като с всеки един от тези изпълнители съм дълбоко свързан по различен начин, каза още той.

Тодоров сподели впечатленията си от случващото се през последните години на сериозната музикална сцена в България и в частност в Плевен, посочвайки, че ставаме свидетели на едно събуждане. Започнаха да се правят оперни спектакли, за тях се говори навсякъде, а да не пропуснем и концертите на Плевенска филхармония заедно с Люси Дяковска, които предизвикват огромен интерес в цялата страна, каза Найден Тодоров. Когато има хубава музика, тя трябва да бъде изпълнявана навсякъде, по всеки един повод и при всяка една възможност, категоричен бе диригентът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: