Интермес

Рафи бе специален гост на Общинската декада на културата и изкуството в Тръстеник

05.07.2017 11:36

През месец юни град Тръстеник за пореден път беше домакин на поредица от културни събития и много гости. От 15-ти до 24-ти се проведе шестата Общинска декада на културата и изкуството, финансирана от община Долна Митрополия.


Основната цел на дейностите в декадата са насочени към облагородяване на културната инфраструктура и обогатяване на културния живот на община Долна Митрополия като предпоставка за развитие, благоустрояване и подобряване конкурентноспособността на градския ареал. Разнообрази се културния живот на жителите на общината като се представиха различни културни събития пред нови публики и се привлякоха нови участници в събитията. Стремежът на организаторите бе хората да почувстват необходимост от това да станат участници в нови за тях прояви, да пренебрегнат ежедневните затруднения, социалните и етнически различия и да се превърнат в активни танцьори, певци, художници.
Реализирането за шести пореден път на настоящата декада провокира много творческо мислене и нестандартни идеи. Гр. Тръстеник се превърна в едно благодатно място за реализиране на различни културни събития, предоставящи място за изява на деца и ученици без предразсъдъци за пол, раса, етническа принадлежност и социално положение. „Артистите“ са много талантливи, публиката е много отзивчива и благодарна за това, което й се предлага, което е основно доказателство за бъдещето на подобни културни събития.
За първа година в дейностите на Декадата се включиха и деца от други населени места в общината – от гр. Долна Митрополия, с. Ореховица, с. Крушовене и с. Байкал.
Училище по улично изкуство „Танцувам като теб” положи началото на заниманията по различните изкуства и на десетдневен културен маратон на територията на общината. В рамките на десет дни, под ръководството на студенти по танцово изкуство с ръководител доц. Александра Хонг, децат усвоиха различни видове танци. Своеобразното обучение продължи в рамките на декадата, а за заключителния концерт бяха излъчени най-добрите „ученици по танци”. Новата задача през тази година е да се работи с филмова музика /най-популярните парчета/, свързана с историята му – от нямо кино до сега.
Ателие „Музика”. Участниците в тази дейност се запознаха с гост-звездата, тази година Рафи, който има умение да увлича последователи и да накара участниците да се почувстват като истински звезди. Децата научиха негова песен, представиха и други популярни песни и съвместно с участниците от ателието по танци подготвиха хореография на песен на Рафи.
В заключителния концерт участваха и Перкусионен ансамбъл „Акцент“ от НУИ „Панайот Пипков“ гр. Плевен, ръководител Симеон Серафимов, които очаквано впечатлиха много публиката и предизвикаха бурни аплодисменти.

„Йога – тонус и здраве“. Тази дейност беше предназначена за всички онези жени от гр. Тръстеник, които искат да се погрижат за здравето си, физическото, психическото и емоционалното си състояние. Така дамите, които са свикнали да работят усамотени в къщи имаха възможност да се съберат и да общуват по между си, да създадат нови познанства и добри взаимоотношения. Дейността се проведе в рамките на 5 дни, даде на жените начални познания за йога и под ръководството на Деница Дончева усвоиха основни техники.
Ателие „Визуални изкуства“. Участниците в Декадата, под ръководството на режисьора Иван Москов направиха своя първи филма, по избран от тях сценарий със заглавие „Спасяване на затворените“. По време на заключителния концерт филмът беше анонсиран, а премиерата ще се състои на 3-ти август в гр. Тръстеник.
За първа година в дейностите на Декадата се включиха деца в риск от училищата на територията общината, с които работят УКБППМН и МКБППМН, с цел изграждане на умения, чрез изкуството за социализация в група и пълноценно оползотворяване на свободното време.
Календарът на мечтите, който ще бъде изработен на по – късен етап, ще документира различни случки от Декадата и ще остане красив „документ“ за преживяванията на участниците.
За пореден път организатори и участници почувстваха тръпката на постигнатия успех след заключителния концерт, режисиран и воден лично от Николай Младенов, защото опитът доказа, че всяко дете има свой талант, който изисква време, търпение и професионална помощ, за да бъде открит и развит. Ежедневната работа на децата със студентите от НАТФИЗ, предизвика много емоции, творчески вдъхновения и създаде много нови приятелства.
Екипът, отговорен за организиране на Декадата за пореден път показа изключителен професионализъм. Всяко събитие проведено от „НЕДА АРТ“, представлявано от г-жа Диана Кръндева, се отличава със свой стил, който е различен и съобразен с тематиката и възрастовите особености на участниците.
Общинска декада на културата и изкуството в гр. Тръстеник се финансира от бюджета на Община Долна Митрополия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: