След пороя: Наводнени детски градини и търговски обекти в Плевен, за щастие няма бедстващи хора

03.07.2017 15:16

На няколко места в града – основно в централната част, както и на изхода от и за София не за първи път вследствие на пороя се получиха завирявания, като причините са огромното количество вода, което се изля, фактът, че канализационната система е стара и отводнителните канали не могат на момента да поемат цялото количество вода. Това отбеляза на днешната оперативка в Община Плевен кметът Георг Спартански. Той сподели, че има и много наводнени търговски обекти, за които не е ясно кога и с какви разрешителни са се вързали към съществуващата ВиК-система, което пък от своя страна допълнително натоварва дебита и пропускливостта. Проблем е и това, че при извършването на текущи ремонти на улици е допускано замазването с асфалт или бетонирането на отводнителни решетки, като това допълнително намалява възможностите за отток на водата, каза още Спартански.

Кметът сподели, че за период от около 30-40 минути преди обяд е било спряно спряно електрозахранването на тролейбусната мрежа, вследствие на това, че в някои наводнени участъци при преминаването си тролеите се пълнят с вода. На фирма „Инжстрой“ е разпоредено да започне пълнене на чували с пясък, ако се наложи някъде да бъде спиран притокът на придошли води, както това се е случило в Горталово. На кмета на селото е разпоредено временно да евакуира хората, които живеят в ниската му част, за да не налагат аварийно-спасителни операции.

Георг Спартански съобщи още, че има няколко детски градини които са протекли, като сред тях е новата „Приказен свят“. Изпратил съм незабавно писмо до фирмата-изпълнител да дойде и да си оправи недостатъците в строителството, посочи градоначалникът, допълвайки, че в „Приказен свят“ са налице гаранционни срокове от по 10 и 20 години. Проблем има и в Центровете за деца и възрастни с увреждания на „Самуил“ 55, където е разпоредено да се изключи електрическото захранване и да бъде прекратено предоставянето на услугата поради многобройни течове в помещенията. Кметът не скри, че има сериозен проблем и в района на Дома на книгата и храм „Свети Николай“, който е наводнен, а също така наводнени са и приземни помещения в съседния блок. Тежка техника е изпратена в района на „Кауфланд“ на ул. „Гренадерска“, а сериозна е ситуацията край Търнене и Дисевица, където са разрушени около 100 метра от дигата на отводнителен канал. Колкото до язовирите в „Кайлъка“, Спартански сподели, че към настоящия момент те са в безопасно състояние, също няма опасност за преливане на Тученишката бара. За щастие, към момента няма и данни за бедстващи и пострадали хора на територията на общината.

Ситуацията е драматична без да е фатална, като оттук нататък трябва да видим как да я подобрим, обобщи Георг Спартански. Той подчерта, че подмяна на канализацията в Плевен би струвала стотици милиони, които на този етап няма откъде да бъдат взети. Предвид липсата на финансов ресурс това, което може да се направи, е да чистим шахтите и решетките, допълни кметът на Община Плевен.

Снимка: Габриел Иванов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: