Изтъкнати руски и български учени взеха участие в конференция по повод 140 години от Плевенската епопея

27.06.2017 14:10

Научна конференция по повод 140 години от Плевенската епопея се проведе днес в Регионалния исторически музей в Плевен. Проявата се организира със съдействието на кмета на община Плевен Георг Спартански, Румен Петков – член на Инициативния комитет по повод отбелязването на годишнината, областния лидер на АБВ Цветан Антов и бизнесмена Януш Донев. Сред участниците от българска страна бяха акад. Константин Косев и проф. Андрей Пантев, а от руска – княз Александър Трубецкой – председател на Сдружение „Памет за императорската гвардия”, Пьотр Мултатули – доктор на историческите науки и Дмитрий Валадихин от Московския държавен университет. Специален гост бе и президентът на Република България от 2002-а до 2012 г. Георги Първанов. Във фокуса на научния форум бяха трите щурма за освобождението на Плевен, мястото на Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война и взаимоотношенията между България и Русия днес.

Румен Петков изрази своята благодарност към кмета Плевен Георг Спартански за създадения Инициативен комитет за честването на 140 години от Плевенската епопея. Тази година е много важна, тъй като се навършват 40 години от изграждането на плевенската Панорама, 110 години от началото на делото на Военноисторическите музеи в Плевен и 140 години от освобождението на града, припомни Петков. От своя страна, Георг Спартански не скри, че за него е чест да бъде кмет на Плевен по време на честването на 140-годишнината от освобождението му. За мен днешната конференция е едно добро начало на тези празнични мероприятия, свързани битката за Плевен и нейното огромно значение за изхода на Руско-турската война, която връща България на картата на Европа след 500-годишно забвение, подчерта Спартански. Важно е да подчертаем значението на Плевен, защото всички знаете, че две са епопеите, решили изхода на войната – Шипченската и Плевенската, допълни кметът. Той отбеляза, че руската императорска армия е донесла свободата на България и този политик, който не смее да произнесе на глас тази очевадна историческа истина, не може да бъде наречен български политик. Трябва да имаме самочувствието и достойнството да се отнасяме към собствените си светли дати и годишнини достойно, честно и почтено, за да имаме самочувствието на горди българи в една съвременна Европа, обърна се към присъстващите Георг Спартански.

В словото си Георги Първанов сподели, че Руско-турската война е освободителна и това е така не по силата на указ, а по силата на националната памет вече 140 години. Той подчерта, че никак не е случаен фактът, че на територията на България има стотици паметници на загинали руски офицери и воини. „Не е случайно и че имаме толкова много населени места, носещи имената на прославените руски генерали – Тотлебен, Гурко, Аксаков, Скобелев. Никой не е накарал насила тези хора да назоват своите родни места с имената на тези герои и никой не позволи да се посегне на имената на тези населени места“, каза още Първанов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: