Интермес

В Тръстеник завърши 17-ото Биенале на детската рисунка (галерия)

27.06.2017 11:04

Завърши 17-ото национално биенале на детската рисунка, проведено под мотото ”Цветни мечти”. В рамките на три дни от 24-до 26 юни Тръстеник оживя от детските гласчета и пъстрите рисунки на деца от цяла България. 17-ото Биенале на детската рисунка се организира от НЧ ”Неофит Рилски-1872”-гр.Тръстеник и се проведе под патронажа и изключителното съдействие на кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска.


Домакин на биеналето е школата по изобразително изкуство при читалището с ръководител г-жа Ани Малоселска. Откриването на биеналето започна с 90-минутна концертна програма от финалния концерт на VІ-ата общинската декада на културата и изкуството в Тръстеник. След това в централното фойае на читалището бе открита изложбата, съставена от рисунки получили 1 място от журирането. На биеналето присъстваха 47 деца заедно със своите ръководители от 28 населени места, а общият брой на пристигналите рисунки е 132. Всички тези участници бяха настанени по домовете на хора от Тръстеник, които посрещнаха с голямо желание гостите и предложиха гостоприемните си домове за да направят нещо за тези талантливи деца на България.
На втория ден от биеналето малките художници рисуваха на брега на река Дунав, където се проведе пленер на открито. Там участниците бяха посрещнати от директора на ОЦИДЗИ Иво Джокин и директора на Басейнова дирекция – Плевен инж. Петър Димитров, който връчи на участниците грамоти „Приятели на природата” и малки подаръчета, както и официалния представител на Кока-Кола ХБК България АД във връзка с Дните на река Дунав, който осигури сокчета и вода за тридневното мероприятие.
Рисунките от пренера вечерта бяха подредени от самите участници на импровизирана изложба. Този път малките художници рисуваха и върху тениски, от които също се направи изложба пред читалището. Изказаха се впечатления, обмениха се идеи и техники. След това бяха поканени в салона на читалището заради най-вълнуващия момент – връчването на грамотите за първо място. Председателят на Общински съвет при община Долна Митрополия Петър Петров поздрави всички в залата и пожела нови творчески успехи в прекрасното начинание. Изпълнени с радост гордо се качиха на сцената и приеха своите заслужени грамоти, връчени от г-жа Ани Малоселска. На третия ден всички участници организирано посетиха Художествената галерия „Илия Бешков”, след което щастливи отпътуваха за родните си места.
И въпреки трудните времена в които живеем, тези дни на детската рисунка ще останат незабравими за гости и домакини, защото пъстротата, фантазиите, цветните мечти и уменията на младите художници от България за пореден път доказаха необходимостта от тази миниасамблея, център на която е град Тръстеник. Докато има хора като нашите спонсори няма опасност за цветните мечти и таланти на децата от България, споделят домакините.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: