В истински празник се превърна седмото издание на фестивала „Мизия танцува“ – Плевен 2017 (галерия+видео)

24.06.2017 18:12


В истински празник се превърна Националният фестивал за клубове, изучаващи народни хора „Мизия танцува“, организиран от Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен с ръководители Олга и Минко Мустакови. Събитието се проведе за седма поредна година, като събра в Летния театър в „Кайлъка“ клубове от цялата страна. По традиция, участниците бяха посрещнати с хляб и сол, след което бе изтеглен и жребият за реда, по който ще се изявят отделните колективи – с балони с номера. Старт на фестивала с постановката „Северняшки игри“ дадоха домакините от ФТК „Българско хоро“, които също традиционно не участваха в конкурсната част.


Въпреки горещината и силното слънце, участниците в „Мизия танцува“ не спестиха сили за радост на зрителите. Уменията им определено затрудниха компетентното жури, което тази година бе с председател хореографът Димитър Манов – носител на световен „Оскар“ за фолклор“ и членове Петя Александрова и Мария Евтимова – преподаватели в Националното училище по танцово изкуство. За цялостно представяне при групите до 40 човека първото място тази година спечели Танцова формация „Хорце“ – Пазарджик. Журито присъди две втори места, които бяха за Танцов клуб „Фолклорна палитра“ – Варна и Фолклорен танцов клуб „Пагане“ – Велико Търново, а на трето място бяха класирани „Макамлии“ и „Новоханци“ от Елин Пелин. За цялостно представяне при колективите над 41 участници първенци станаха столичаните от „Фолклорика“, а на второ място бяха класирани танцьорите от „Светлина“ също от София, които получиха и наградата за най-добре представено хоро от Северна България. При детско-юношеските състави първата награда отиде при Ансамбъл „Мизия“ – Плевен, а втора награда получиха малчуганите от Детска танцова формация „Веселяче“ – Бреница.


На финала на фестивала председателят на журито Димитър Манов поздрави на първо място организаторите на фестивала „Мизия танцува“ от ФТК „Българско хоро“. Те наистина са прекрасни организатори и имат един прекрасен колектив, не скри носителят на световен „Оскар“ за фолклор. С моите колеги сме много доволни и щастливи, че ви виждаме на сцената, че продължава българският дух и развитието на нашия фолклор във всяко кътче на родината ни, допълни Димитър Манов, като отбеляза, че представянето на всички колективи е било на изключително ниво.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: