Районна прокуратура – Плевен предаде на съд управител на фирма за присвояване на 105 000 лева

22.06.2017 11:52

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 47-годишен управител на фирма за присвояване на 105 000 лева.

Обвинението срещу Красимир К. е за това, че в периода от 11.03.14г. до 14.03.2014г. в гр.Плевен, противозаконно присвоил чужда движима вещ – парична сума в размер на 105 000 лева собственост на „В…“ ЕООД гр.Плевен, която сума владеел на основание фактура, издадена за авансово плащане по договор  за доставка на шарен слънчоглед сорт „Пионер“, сключен между „Т… – 1“ ЕООД Плевен и „В….“ ЕООД гр. Плевен, като обсебването е в големи размери – престъпление по чл. 206 ал.3 вр. ал.1 от НК. За това информират от Пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Обвиняемият бил управител на дружество „Т…– 1 „ ЕООД от 2008г. до 19.11.2015г., като се занимавал с търговия със зърнени храни внос и износ и посредничество между производители и купувачи на зърнени храни. Познавал се с пострадалият Б.Ц. – представляващ  „В….” ЕООД /с основна дейност производство на зърнени култури/. През януари на 2014г.  двамата се договорили  „В…” ЕООД да сключи договор с „Т…– 1“ ЕООД за доставка на 625 тона шарен слънчоглед.

Обвиняемият настоял да бъде посредник между дружеството на Б.Ц. и земеделските производители, който ще отглеждат слънчогледа и след това да му го продадат под предлог, че така ще контролира производствения процес.

Съгласно договора Б.Ц. доставил  семената  и се свързал със земеделски производители, а обвиняемият в  качеството си на управител на „Т… – 1“  ЕООД сключил договор за покупко-продажба с  дружествата, с условие  предоставяне на  семена и изкупуване на готовата продукция. Обвиняемият настоял Б.Ц.  да му предостави и авансова сума, за да подпомогне земеделските производители. В тази връзка пострадалият  превел по банковата сметка на „Т… – 1 „ ЕООД сума 105 000 лева за авансово плащане по договор за доставка на шарен слънчоглед реколта – 2014г.

След като получил паричната сума обвиняемият използвал парите не по предназначение, а за лични нужди. През есента  доставянето на готовата продукция на Б.Ц., обвиняемият винаги искал предварително да му бъде превеждана паричната сума и отказвал да  прихване авансовото плащане.

На 30.04.2015г. обвиняемият се опитал да предостави между товарителници и много други документи за подписване от страна на Б. Ц.  и анекс към договор  между дружествата „Т… – 1“ ЕООД и „В….“ ЕООД, че договора се прекратява и че са им уредени отношенията, при положение, че дължал авансовата сума от 105000 лева.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: