Мъжкият отбор на шахматния „Спартак Плевен XXI“ се класира четвърти в страната

15.06.2017 11:46

От 7 до 13 юни в Приморско се състоя Държавното отборно първенство по шахмат за мъже. В него взеха участие 14 отбора. Те играха 7 кръга по „Швейцарска система“. Отборите бяха съставени от 4-ма състезатели и три резерви. Плевенският отбор бе шести миналата година, но поради служебна ангажираност от миналогодишния състав не можа да се включи нито един състезател. Така плевенчани играха в състав Атанас Димитров, Николай Йорданов, Деян Димитров, Мартин Дяков, Петьо Маринов, Михаил Гигов и Чавдар Андреев. Последните трима обаче се включиха към отбора едва в последните кръгове, тъй като по същото време бяха ангажирани с провеждащото се в Плевен Държавно първенство до 8 и 10 години.
Отборът бе 8-ми по стартов рейтинг и никой не го слагаше сред фаворитите. Плевенчани опровергаха обаче всички прогнози и бяха на крачка от сензация в първенството, като до последния кръг играха за медал. Началото не предвещаваше нищо добро, след като в първия кръг „Спартак Плевен XXI“ загуби от бъдещия шампион „Абритус“(Разград) с 0,5:3,5. Последваха обаче две трудни победи с по 2,5:1,5 над силния отбор на „Етър“ (Велико Търново), воден от шампиона на България гросмайстор Мариан Петров и отбора на „Казанлък“. Това прати отбора на четвърто място във временното класиране.


Следващите два кръга отборът завърши наравно 2:2 с ЦСКА и „Виктори“(Благоевград), като продължаваше да запазва четвъртата си позиция. Кулминацията бе в последните два кръга. Изненадващо или не медалите се решаваха между първите три отбора по рейтинг и „Спартак Плевен XXI“. В шестия кръг противник бе отборът на „Пазарджик“, втори до този момент в класирането, с трима гросмайстори в състава си. Плевенчани отново излязоха от мача непобедени, завършвайки 2:2. Така в последния кръг те се изправиха срещу миналогодишния шампион „Чесбомб“(Пловдив), в чийто основен състав имаше двама гросмайстори. Нашите се нуждаеха от победа, за да спечелят бронзовите медали. Срещата отново завърши без победител 2:2. Така с 2 победи, 4 равни срещи и 1 загуба отборът спечели четвъртото място.
Класирането на „Спартак Плевен XXI“ е огромен успех, тъй като пред него останаха само три „гросмайсторски отбора“, два от които не успяха да го победят. В предните години плевенският отбор няколко пъти се е класирал на пето и шесто място, но никога не е бил през цялото първенство в пряка борба за медалите и то със състав от състезатели, за които шахматът не е професия. Шампион стана отборът на „Абритус“ (Разград). В неговия състав бяха и гросмайсторите Красимир Русев и Момчил Николов, израстнали като такива в плевенския клуб, както и плевенският гросмайстор Борис Чаталбашев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: