Амбициозен проект акцентира върху развитието на биоземеделието и биопроизводството в трансграничния регион Плевен-Долж

14.06.2017 14:14

Днес в Плевен на специално организирана пресконференция бе представен проектът с европейско финансиране „Трансграничен виртуален инкубатор за насърчаване на заетостта в областта на биоземеделието, обработката на биопродукти и свързани услуги”, BIOVIRTINC по програма Interreg V-A Румъния-България.

Румънското движение за качество (водещ партньор) и Сдружение „Национален център за информационно обслужване“ обединяват своя опит в този проект, който е насочен към населението на трансграничната зона Долж-Плевен, селско и безработно, студенти и завършили специалисти в областта на земеделието.

Изправени пред общи предизвикателства като основен висок дял на селското стопанство, нисък стандарт на живот и ниска степен на образование в селските райони, миграция към градовете, безработица, целта на проекта е да се насърчи интеграцията на трансграничната зона Долж-Плевен по отношение на заетостта, мобилността на работната сила, развитието на бизнеса в областта на био земеделието, обработката на био продукти и свързаните услуги.

Пепо Петров от Фондация „Околна среда и биоземеделие“ по време на днешната пресконференция 

Проектът BIOVIRTINC е по приоритетна ос на програмата: 4: Квалифициран и приобщен регион и специфична цел на програмата: 4.1 Да се насърчи интеграцията на трансграничния регион по отношение на заетостта и трудовата мобилност.

Валентина Вълкова от Институт по царевицата – Кнежа

За да се постигне основната цел на проекта, ще бъдат изпълнени редица дейности, основните от които са:

  1. Изготвяне на проучване относно биологичното земеделие, обработка на био продукти и свързани услуги в трансграничната зона Долж- Плевен.
  2. Интегрирана бизнес ориентирана кампания за насърчаване на заетостта и предприемаческите възможности за био земеделие, обработка на био продукти и свързани услуги в Долж и Плевен чрез провеждане на информационни сесии и представяне на документален филм за успешно приложени практики в областта на биоземеделието.
  3. Създаване на он-лайн инструменти за бизнес и мобилност, съобразени със специфичните нужди на търсещите работа и предприемачите в ТГС района на Долж-Плевен.
  4. Обучителни сесии по биологично земеделие, посветени на студенти и завършили специалисти в селското стопанство.
  5. Обучителни сесии по биологично земеделие, посветени на селското население или безработни от градска зона.
  6. Обучителни курсове по предприемачество.
  7. Провеждане на професионална обучителна сесия за био инспектори
  8. Консултантски услуги за сертифициране на био-продукти в селското стопанство
  9. Извършване на почвен анализ на 100 ферми в двете страни
  10. Интегрирани мерки за Маркетинг на био продукти, включващи он-лайн представяне на биопродуктите и биопроизводителите, обучителен курс за агенти по продажбата на биопродукти, информационна кампания сред крайните потребители на биопродукти.

11.Обща стратегия и план за действие за създаването на работни места и трансгранична мобилност чрез развиване на бизнеса с био земеделие, обработка на био продукти и свързани услуги.

Тези дейности ще бъдат изпълнени за срок от 20 месеца с бюджет 742 866,94 евро.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: